Politiek

Femke Halsema nuanceert aanslagdreiging op Amsterdamse moskeeën

04-02-2019 18:19

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. ANP JERRY LAMPEN

Dat de gemeente Amsterdam op korte termijn veiligheidsmaatregelen neemt om islamitische instellingen te beschermen, betekent niet dat er er sprake is van een nieuwe of concrete bedreiging. Ook verwacht het college geen aanslag op islamitische gebouwen ‘die gericht is op mensenlevens (zoals bij Jihadistisch terrorisme)’. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema maandag aan de hoofdstedelijke gemeenteraad. Daarnaast benadrukt Halsema dat islamitische instellingen weinig gebruik maken van een subsidieregeling die al sinds 2017 bestaat.

“Dat er nu maatregelen bij de instellingen worden getroffen betekent nadrukkelijk niet dat er sprake is van een nieuwe of concrete bedreiging, maar wel dat de driehoek zorgen heeft over de veiligheid van de Islamitische instellingen. De voorstelbare dreiging bestaat uit “een aanslag op een gebouw” middels bekladding, vernieling of brandstichting. Het gaat hierbij niet om een aanslag die gericht is op mensenlevens (zoals bij Jihadistisch terrorisme). Daarom worden er maatregelen getroffen die de risico’s op bekladding, vernieling en brandstichting zoveel mogelijk beperken en daarnaast de weerbaarheid van de gebouwen zullen vergroten.”

Halsema liet eind vorige maand weten aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om islamitische instellingen te beschermen.

In haar brief aan de gemeenteraad maandag schrijft Halsema ook dat Amsterdam al in 2017 besloot de subsidieregeling voor bedreigde instellingen open te stellen voor moskeeën. Maar: “Geconstateerd is dat er weinig gebruik gemaakt is van deze subsidieregeling.”

Desondanks is de driehoek (het overleg tussen burgemeester, OM en politie) van mening dat ‘de weerbaarheid van de Islamitische instellingen verbeterd moet worden’. Halsema wijst er op dat in eerste instantie de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de veiligheid. ‘De basis moet op orde zijn, zoals goede sloten en verlichting’. Als daar aanleiding voor is kan de overheid aanvullende veiligheidsmaatregelen treffen. De gemeente Amsterdam biedt alle Islamitische instellingen in Amsterdam een ‘schouw’ van het gebouw aan, zodat duidelijk wordt waar verbeterpunten zitten. Vervolgens wordt er een advies opgesteld waaruit blijkt welke maatregelen bij het gebouw nodig zijn, daarbij kan gedacht worden aan ‘ingooibeperkende folie’ op de ramen. Vervolgens worden de maatregelen door een aannemer uitgevoerd. Op een later moment wordt tevens aan gebruikers en vertegenwoordigers van de Islamitische instellingen een professionele training aangeboden waarin zij praktische tips krijgen om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren.

Aan dit gehele traject zijn geen kosten voor de instellingen verbonden.