Media & TV

‘Hebben de ‘antivaxxers’ echt geen punt? Nee!’

23-02-2019 11:22

“Hebben de ‘antivaxxers’ echt geen punt?

Nee, stelt het gros van de wetenschappelijke publicaties. Dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond bijvoorbeeld zou leiden tot autisme, ooit gepubliceerd in The Lancet, bleek te zijn gestoeld op leugens. Het artikel werd teruggetrokken en auteur Andrew Wakefield werd geroyeerd als arts. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft afstand genomen van de suggestie dat vaccinaties leiden tot autisme.

Er was in Nederland één vaccin -Pandemrix, tegen de Mexicaanse griep – waarover met enige overtuiging een bijwerking is gemeld die verder ging dan jeuk, irritatie of een kortdurende koorts. Pandemrix zou leiden tot narcolepsie, de ziekte van overmatig slapen.

De overheid heeft vijf miljoen euro gereserveerd voor een schadevergoeding, al is er vanwege moeite in de bewijsvoering nog geen euro uitgekeerd. “De kwestie loopt al jaren,” aldus letselschadeadvocaat John Beer. Verder zijn er in Nederland geen rechtszaken gevoerd tegen vaccins van het rijksvaccinatieprogramma.

Wel wijzen kritische volgers van het Rijksvaccinatieprogramma erop dat de prik weliswaar beschermt tegen de meningokokken van het type A, C, W en Y, maar niet tegen het type B, dat jaarlijks zorgt voor zo’n 80 infecties met 2 tot 3 doden. “Dat vaccin is minder effectief en duurder,” aldus Van Vliet van het RIVM. “Daarom zit het niet in het Rijksvaccinatieprogramma.””

Pauperkrantje Het Parool geeft in twaalf duidelijke punten in Jip & Janneke-taal weer wat er valt te weten over vaccineren, waarom vaccineren nuttig is en waarom dat niet gevaarlijk is. Punt 12, het laatste punt, is ook meteen het duidelijkste punt.

Dus nu gewoon die vaccinatie halen, pik.