Politiek

VVD, PVV en ChristenUnie woedend over schorsen docent na ‘beledigen van de profeet’

27-02-2019 15:45

Bombardement van Kamervragen voor minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (ChristenUnie) over de schorsing van een docent die de profeet Mohammed zou hebben ‘beledigd’. VVD, PVV en ChristenUnie vinden het maar niets dat de leraar is geschorst na klachten van leerlingen van het Hoofdvaart College in Hoofddorp en willen daarom opheldering van de bewindsman.

Lees ook – Docent geschorst na dramterreur moslimleerlingen: ‘profeet beledigd’

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Dilan Yesilgöz-Zegerius hekelen het feit dat de docent is geschorst terwijl hij ontkent dergelijke uitspraken heeft gedaan. De liberalen menen dat in geval van twijfel de docent juist het voordeel van de twijfel moet krijgen.

En ook al had de techniekinstructeur deze uitspraken gedaan, op basis van welke wet had hij die niet mogen doen, wil het VVD-duo weten. De school had het vermeende incident ook kunnen gebruiken om ‘aan de klagers aan te geven dat we in Nederland geen censuur hebben op maatschappelijk sensitieve onderwerpen en om hen zo te leren dat we elkaar op inhoud overtuigen en niet de mond snoeren’. Ook willen Heerema en Yesilgöz-Zegerius weten of Slob de mogelijkheid heeft om sanctiemogelijkheden tegen de directie en het bestuur van het Hoofdvaart College te treffen.

PVV-leider Geert Wilders cum suis ziet het incident als ‘buigen voor de islam’. De partij wil dat Slob alles in het werk stelt om ‘de docent direct weer veilig zijn werk te kunnen laten doen en de betrokken leerlingen gestraft te krijgen’.

Eppo Bruins (ChristenUnie) wil van zijn partijgenoot weten hoe hij gaat voorkomen ‘dat leraren het slachtoffer worden van leerlingen die het “zich beledigd voelen” onterecht gebruiken als argument tegen leraren’.