Politiek

Forum voor Democratie wil zich aansluiten bij conservatieve EU-partij ACRE

28-02-2019 12:20

EU-lijsttrekker Derk Jan Eppink tijdens het congres van Forum voor Democratie. ANP JEROEN JUMELET

Forum voor Democratie (FvD), de partij van Thierry Baudet, wil zich aansluiten bij de Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ACRE). Van deze eurosceptische partij zijn onder meer de Britse Tories en de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid lid.

Lees ook – Derk Jan Eppink lijsttrekker Forum voor Democratie in de EU

Partijen die zijn aangesloten bij ACRE leveren in het Europees Parlement afgevaardigden voor de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook ChristenUnie en SGP deel van uitmaken. Deze twee zijn echter geen lid van ACRE.

“Mocht Forum na de Europese verkiezingen van 23 mei dit jaar bij de ECR-fractie aankloppen, dan zullen wij ons daar tegen verzetten en tegenstemmen”, aldus de ChristenUnie. FvD wil dat Nederland uit de EU vertrekt en ‘dus niet hervormen maar breken’, zegt de partij in een verklaring. Baudets partij zou daarom niet passen niet bij de ECR. “Daarbij zijn we het volstrekt oneens met onder andere het harde migratiestandpunt en de pro-Poetin houding van Thierry Baudet en zijn partij.”

Over de lidmaatschapsaanvraag van FvD moet nog worden besloten. De partij was niet direct beschikbaar voor een toelichting.

De ECR is na de sociaal- en christen-democraten de derde politieke groep in het Europees Parlement.

ANP