Het Britse National Football Museum heeft een standbeeld van Michael Jackson verwijderd. Dit is gebeurd als reactie op alle commotie die de documentaire Leaving Neverland heeft veroorzaakt, melden Britse media.
In de film, die de afgelopen weken veel stof heeft doen opwaaien, vertellen twee mannen hoe zij jarenlang misbruikt zouden zijn door Jackson. Veel fans zijn boos over deze beschuldigingen, vooral omdat Jackson zich niet meer kan verdedigen. De zanger werd overigens toen hij nog leefde een aantal keer aangeklaagd. Twee zaken schikte hij, de derde maal werd hij vrijgesproken.
Het standbeeld in het museum in Manchester werd in 2014 geschonken aan het museum door zakenman Mohamed Al Fayed. Het beeld stond daarvoor in het stadion van Fulham, waar Al Fayed lange tijd eigenaar van was. Jackson bezocht in 1999 het stadion en keek naar een wedstrijd.
Het museum zegt dat het verwijderen van het beeld niet alleen te maken heeft met de commotie rond Leaving Neverland. “Maar we hebben een aantal veranderingen in de collectie aangebracht om beter de accenten te kunnen leggen op de verhalen die we als museum willen vertellen”, stelt ze. Het verwijderen van het beeld van Jackson past in die lijn, aldus het museum.
Het is niet het eerste standbeeld van Jackson dat wordt weggehaald. In Denemarken werd vorige maand al een wassenbeeld van de zanger verwijderd, als reactie op alle commotie rond de film. Het beeld stond in een groot winkelcentrum in Kopenhagen. De eigenaar van het gebouw had tientallen klachten gehad van mensen die het beeld niet gepast vonden.
De film, die vrijdagavond in Nederland wordt uitgezonden door de VPRO, heeft de afgelopen weken voor veel opschudding gezorgd. Een aantal Canadese radiostations en de Nederlandse regionale omroep NH hebben besloten voorlopig geen platen van Jackson meer te draaien. De Belgische VRT geeft in het vervolg ‘toelichting’ als platen van de ‘King of Pop’ worden gedraaid.
De makers van de populaire serie The Simpsons hebben besloten om de aflevering Stark Raving Dad niet langer meer uit te zenden. In deze aflevering verleent Michael Jackson zijn stem aan een van de karakters en de makers vinden het, gezien de huidige omstandigheden rondom Jackson, niet kies om de episode nog langer te laten zien. Dit meldt Variety.
De aflevering, volgens kenners een van de meest iconische Simpsons afleveringen ooit, werd gemaakt in 1991 als opening van het 3e seizoen. Hoewel de geruchten al snel de ronde deden dat Michael had meegewerkt aan het programma, gaf hij pas jaren later toe daadwerkelijk teksten te hebben ingesproken.
“Dit is de enige keus die we kunnen maken,” aldus uitvoerend producent James L. Brooks tegenover de Wall Street Journal. “De mannen met wie ik werk, Matt Groening en Al Jean, zijn het volledig met me eens. Dit was een no-brainer.”
Jackson’s karakter in de aflevering was Leon Kompowsky, die Homer Simpson ontmoet in een psychiatrische instelling. Homer neemt hem vervolgens mee naar huis: een lange, witte man die claimt Michael Jackson te zijn. “Het was een goede aflevering, waaraan we mooie herinneringen bewaren. Ik ben op zich tegen het verbranden van boeken, maar dit is ons boek en dus mogen we er zelf best een hoofdstuk uithalen,” aldus Brooks.
Anp