Duizenden MKB-ondernemers dreigen hun pensioen te verliezen, dankzij minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren. Die wil haar plannen voor de woningmarkt midden-huurwoningen in het sociale segment trekken. Particuliere verhuurders kunnen hierdoor de helft minder huur vragen en zien de waarde van hun huizen dalen. Dit raakt met name ondernemers die huizen hebben gekocht om inkomsten voor hun oude dag veilig te stellen. Die zien hun pensioen verdampen door deze ondoordachte plannen.
Ondernemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen pensioenopbouw. Aantrekkelijke pensioenproducten of regelingen om fiscaal gunstig vermogen op te bouwen zijn er niet. Het MKB moet zelf sparen of investeren voor de oude dag. Dit met een zo laag mogelijk risico, anders kan de ondernemer niet met pensioen. Met oog op de lage spaarrente en de oneerlijke vermogensrendementsheffing (Box 3) is het logisch dat ondernemers in vastgoed investeren.
Minister Ollongren heeft twee plannen om midden-huurwoningen in het sociale segment te trekken. Ze wil de WOZ-waarde uit het huurpuntenstelsel halen en een zogenaamde ‘noodknop’ introduceren. Beide hebben maar één doel, zorgen dat woningen in de private sector onder sociale woningbouw komen te vallen. Dit betekent lagere huren, een lagere woningwaarde en dat deze woningen onbereikbaar worden voor jongeren.
De politiek heeft niet door dat met name MKB-ondernemers zwaar getroffen worden door deze plannen. Het gaat niet om de prinsen of huisjesmelkers die half Amsterdam bezitten, maar om ondernemers die van hun zuurverdiende geld een paar huizen hebben weten te kopen. Het verhuren hiervan is niet alleen goed voor hun eigen pensioen, maar zorgt ook voor meer woningen op de te krappe midden-huur-markt.
Denk aan de bakker of slager die de woning boven of naast de zaak koopt. Vaak zodat de bedrijfsleider in de buurt kan wonen en de ondernemer wat pensioen kan opbouwen. Als deze woningen onder sociale huur gaan vallen dan kunnen ze niet meer verhuurd worden aan trouwe medewerkers. Ook zullen de huurinkomsten, het pensioen van de ondernemer, flink omlaag gaan.
Iedereen ziet dat onze woningmarkt overspannen is. Met name in de randstad en in de midden-huur categorie zijn er simpelweg te weinig woningen. De enige oplossing voor dit probleem is bouwen. Alleen door extra woningen te bouwen én slimmer te bouwen kunnen we de komende jaren een fijn huis bieden. Het is verstandig om in te spelen op maatschappelijke veranderingen en passende woningen te bouwen.
Als we aan verhuurders van huizen denken dan hebben we al snel verkeerde prinsen en huisjesmelkers voor ogen. In de praktijk zijn het MKB-ondernemers, de bakker en slager om de hoek, die het hardst getroffen worden door deze ondoordachte plannen. Die zien hun investeringen en pensioen verdampen. Het kabinet kan zich beter inzetten door de problemen op de woningmarkt gericht aan te pakken. Door te slim te bouwen in de randstad en te zorgen dat ondernemers juist in woningen willen investeren.