Binnenland

Familie islamitische tramterrorist Utrecht gelinkt aan Duits-Turkse terreurorganisatie ‘Kalifaatstaat’

20-03-2019 10:50

Bij de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein lijkt tenminste een persoon om het leven te zijn gekomen. Tussen twee tramstellen in ligt een volledig met laken afgedekt slachtoffer. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Terreurverdachte Gökmen Tanis en zijn familie worden in verband gebracht met de Duits-Turkse organisatie Kalifaatstaat. Dat schrijft De Telegraaf.

Kalifaatstaat, ook wel bekend als ’Im Auftrag des Islam’ of de Kaplanbeweging, heeft veel aanhang in Duitsland. In Nederland zijn Utrecht en Oss in beeld als plekken waar veel volgelingen wonen van Metin Kaplan, de ’Kalief van Keulen’. Die kreeg in 2005 levenslang van de Turkse rechter omdat hij dat land wilde omvormen tot een islamitische staat.

Volgens verschillende buurtbewoners heeft de oudste broer van Tanis in Tsjetsjenië getraind of gevochten en zou hij banden hebben met de radicale Turkse beweging Kalifaatstaat, zo tekent De Telegraaf op.

Anp