Het kabinet zal geen gebruikmaken van de noodremprocedure om te voorkomen dat het Europese plan voor ruimere WW-mogelijkheden voor arbeidsmigranten doorgaat. Een groot deel van de oppositie wilde dinsdagavond tijdens een debat over de kwestie dat minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) gebruikmaakt van ‘deze ‘noodremprocedure‘ maar de D66’er voelt daar niet voor. Dat zou volgens de bewindsman de onderhandelingspositie van Nederland bij andere belangrijke thema’s schaden.
De WW-export kan tot misbruik leiden door de grote verschillen in welvaart tussen Nederland en bijvoorbeeld Polen. Bij de keuze tussen 600 euro loon of 1200 euro uitkering per maand ‘weten wij wel wat die persoon gaat kiezen’, stelde Jasper van Dijk van oppositiepartij SP eerder op de dag. Volgens hem zet Brussel ‘ons het mes op de keel’.
De ruimere WW-regels maken deel uit van het streven om de sociale regels in de Unie gelijk te trekken. Je kunt bij ontslag voortaan zes maanden WW exporteren, na zeker een maand werk en bij voldoende arbeidsverleden waar dan ook in de EU. Nu is het nog drie maanden WW vanaf de eerste dag. Het gaat Nederland naar verwachting 32 miljoen euro kosten, het dubbele van nu.
De Europese verkiezingen worden gehouden op donderdag 23 mei.