De huidige Eerste Kamer zal zich nog buigen over de Klimaatwet. Dat blijkt uit de agenda van de Senaat. Het wetsvoorstel zal worden behandeld op dinsdag 14 mei. Het is gebruikelijk dat dan dezelfde dag of een week later wordt gestemd. Dat betekent dat de verwachte Forum voor Democratie-fractie niet over de nieuwe wet kan meepraten. Dat is tegen het zere been van Eerste Kamerlijsttrekker Henk Otten:
Uit respect voor de kiezer – die op 20 maart gesproken heeft – zou de @EersteKamer behandeling van de miljarden verslindende #klimaatwet moeten uitstellen totdat de nieuwe #EersteKamer is geïnstalleerd en #FVD – als grootste partij – ook deel kan nemen aan dit belangrijke debat. https://t.co/b3oxOlUS28
— Henk Otten (@hendrikotten3) 27 maart 2019
De laatste vergaderdag van de huidige senaat is op dinsdag 4 juni. Een week later wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd. De Klimaatwet kan theoretisch sowieso op een meerderheid rekenen in zowel de oude- als de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.
Het plan voor de Klimaatwet komt van GroenLinks en PvdA uit 2015. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie sloten zich aan bij het wetsvoorstel van de twee linkse oppositiepartijen, en ook SP en 50PLUS, bleek eind december vorig jaar.
Het is de bedoeling dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 minimaal 49 procent minder is ten opzichte van 1990, en in 2050 zeker 95 procent. Aanvankelijk ging het om 55 procent voor 2030, 49 procent is het compromis met de coalitie, dat ook is vastgelegd in het regeerakkoord. Daarnaast moet over ruim dertig jaar de elektriciteitsproductie CO2-neutraal zijn.