Bas Paternotte – 1 april-grap van omstreden islamitisch Cornelius Haga Lyceum en Arnoud van Doorn is beste van 2019

01-04-2019 18:43

Lees ook – Directeurschap Arnoud van Doorn van omstreden islamitisch Cornelius Haga Lyceum is 1 april-grap

Volgens De Telegraaf hebben het omstreden islamitisch Cornelius Haga Lyceum, voorzitter Söner Atasoy en het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid met hun 1 april-grap een ‘ongeschreven erecode’ – die volgens de krant inhoudt ‘dat als een medium vraagt of er bij een gebeurtenis sprake is van een grap, dit wordt toegegeven’ – gebroken. Het ANP dat er – net zoals TPO overigens met boter en suiker inging – zegt bij monde van interim-hoofdredacteur Erik Raven:

“Het ANP heeft, volgens vaste werkwijze van het persbureau, het bericht bij de betrokkenen gecontroleerd op waarheidsgehalte maar is willens en wetens misleid. Dit is een bijzonder kwalijke zaak.”

Ook de NOS vindt de grap maar niets. En het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de handelwijze van Van Doorn en Atasoy ‘kwalijk, dom en kortzichtig’. Voorzitter Marcel Gelauff, tevens hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt dat beiden bewust gelogen hebben.

“Dit was een heel opvallende benoeming en dan ook nog eens op 1 april. We hebben meerdere keren gevraagd of het klopte en dan wordt er keihard gelogen. Wie heeft hier iets aan?”

Ziet u wat ik vet heb gemaakt in bovenstaande alinea? Hier, nog een keer: ‘en dan ook nog eens op 1 april‘.

Journalistieke jankieboe zeg ik u. Ook ons van TPO had z’n twijfels. Toch plaatsten we het artikel omdat we er van uitgingen dat de salafistische moppentrommel net zo vol zou zijn als de winkelstraten van Staphorst op een zondagmiddag. Dat blijkt dus een verkeerde keuze te zijn geweest. Complimenten derhalve aan het Cornelius Haga Lyceum, voorzitter Atasoy en oud-PVV’er Van Doorn.

Perfect uitgevoerde 1 april-grap, de foto van Van Doorn in de lerarenkamer van de school gaf bij ondergetekende de doorslag om de publiceren-knop een tik te geven (Overigens interessant dat iemand die is veroordeeld voor drugs dealen aan minderjarigen tot die ruimte weet door te dringen, nietwaar?).

Belangrijker: de reden waarom alle media in de grap zijn gestonken – vermoed ik – is omdat het waar hád kunnen zijn.

Ga maar na: begint maart waarschuwt de NCTV Amsterdam voor salafistische invloeden op de school en dat deze banden onderhoudt met een terreurbeweging. Die kritiek komt van ‘incompetente randdebielen’, reageert bestuursvoorzitter Atasoy. Wat later noemt hij Femke Halsema een ‘domme gans’ en stuurt een opgestoken middelvinger naar De Stopera. Vervolgens blijkt dat de omstreden shariageleerde Al Haddad lessen verzorgde op het lyceum in kwestie.

Conclusie: dit is een volledig losgeslagen onderwijsinstelling. Zo raar is het derhalve niet om het nieuws voor waar aan te nemen dat de net zo omstreden Van Doorn tot interim-directeur benoemd zou zijn. Misschien gebeurt het zelfs daadwerkelijk een keer.

Kijk ook – Theo Hiddema veegt de vloer aan met Femke Halsema