Politiek

Mark Rutte zei dat uitreizende jihadisten beter konden sneuvelen, nu blijkt dat hij ze probeerde terug te halen

03-04-2019 17:27

Nederlandse diplomaten hebben twee jaar geleden informatie uitgewisseld met Turkije en het Vrije Syrische Leger om vier mannelijke Nederlandse jihadisten uit Syrië ‘gecontroleerd’ naar Nederland te halen en ze hier te vervolgen.

Dat blijkt uit een reconstructie van de NOS op basis van mailwisselingen van ambtenaren van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. De acties speelden tijdens de vorige kabinetsperiode.

Uit de stukken blijkt dat ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken twee jaar geleden een andere kijk hadden op het helpen van jihadisten dan het huidige kabinet. Het kabinet is nu tegen elke vorm van hulp aan Nederlandse jihadisten in Syrië. Toen vond men het uit veiligheidsoverwegingen verstandig om Syriëgangers ‘gecontroleerd naar Nederland te halen’.

Opmerkelijk hoor. Tijdens die vorige kabinetsperiode was Mark Rutte ook al minister-president. Het was diezelfde Rutte die destijds de stelling “Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen, kunnen daar beter sneuvelen dan terugkomen naar Nederland” volmondig ondersteunde.