PERSBERICHT
Consumenten die van het gas afwillen moeten honderden euro’s betalen om hun gasmeter te laten afsluiten en verwijderen. Dat meldt het consumentenprogramma Radar (NPO) op NPO Staatsradio 1 naar aanleiding van eigen onderzoek. Tussen de duurste en goedkoopste netbeheerder zit maar liefst 363 euro verschil.
Voor een gewoon laagbouwhuis is Stedin het duurst met 771,20 euro. Rendo is het goedkoopst en rekent 407,77 euro. Rendo zegt daarover wel dat het een gemiddeld tarief is. Enexis rekent 732,05 euro, Liander 687 euro, Enduris 655,50 euro en Coteq 594,81 euro. Westland Infra zegt dat consumenten een offerte moeten aanvragen, maar bij een laagbouwhuis wordt gemiddeld 600 euro berekend. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste netbeheerder is 363,43 euro.
Voor hoogbouw zijn de kosten lager. Zo rekent Stedin 92,29 euro en is Rendo het duurst met 407,77 euro. Liander vraagt 366,12 euro, Enduris 266,20 euro en Coteq 244,36 euro. Westland Infra zegt geen hoogbouwwoningen te beheren.
Consumenten kunnen hun netbeheerder niet kiezen wat nadelig is voor mensen die een ‘dure’ netbeheerder hebben. Netbeheerders moeten volgens de Autoriteit Consument en Markt de werkelijke kosten rekenen, maar of de gerekende bedragen de werkelijke kosten zijn, is voor consumenten moeilijk te achterhalen. Daarnaast tonen niet alle netbeheerders de kosten op hun website of zijn deze moeilijk te vinden.
Netbeheer Nederland zegt dat de prijsverschillen ontstaan, omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden. “Sommige netbeheerders beheren veel stedelijk gebied, anderen meer landelijk gebied.” Ook kunnen verschillen ontstaan doordat de ene netbeheerder de werkzaamheden uitbesteedt en de ander ze zelf uitvoert.
GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee vindt dat de afsluitkosten te hoog zijn en recent flink gestegen zijn. Hij diende eerder een motie in waarbij de kosten 50/50 worden verdeeld tussen de netbeheerder en huiseigenaar. De motie is in maart aangenomen. “Er moet meer gedaan worden om afsluiting zo goedkoop mogelijk te maken.”
Netbeheer Nederland adviseert consumenten om bij hun netbeheerder inzicht te vragen in de rekening. “Daarin zal de netbeheerder moeten aangeven wat de materiaalkosten, kosten voor mankracht en kosten van overheidswege zijn.”
/PERSBERICHT