Als we inzoomen op de electorale positie van FVD van dit moment dan kan vastgesteld worden, dat een verdere groei mogelijk is doordat veel van de resterende PVV-kiezers de FVD een kans geven op een stem. Maar liefst 85% van alle PVV-kiezers uit 2017 geven aan nu FVD te stemmen of die partij een kans te geven op een stem.
FVD heeft gedurende de verkiezingscampagne en daarna ook duidelijk gewonnen van de VVD. Maar de verdere winstkansen van de FVD op de VVD zijn duidelijk kleiner dan op de PVV. Dat betekent echter niet dat de VVD uit de gevarenzone raakt, want het aandeel VVD-kiezers dat nu aangeeft het CDA een kans op een stem te geven is duidelijk groeiend. Dat lijkt samen te hangen met de toenemende populariteit van de CDA-ministers (Hoekstra, De Jonge, Grapperhaus), terwijl die van de VVD duidelijk lager score (Dekker, Wiebes en zeker ook Rutte).
Dat leidt tot een uitslag deze week waarbij FVD en CDA 1 zetel stijgen en VVD en PVV 1 dalen. Daardoor staat FVD nu 6 zetels voor op de VVD.
Bij de opmerkelijke afwezigheid van peilingen van andere bureaus en het -zoals gewoonlijk- achterbljven van de Peilingwijzer (daar staat de VVD nog op 17 procent en FVD op 9 procent), wat des te vreemder is in een periode van boeiende electorale verschuivingen, hebben wij vandaag een apart rapport gemaakt. (pdf) aar wordt dieper ingegaan op de relatie tussen het stemgedrag op 20 maart jl. en twee cruciale variabelen