Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlanders die de huisarts bezoekt kan zijn of haar verhaal niet kwijt, meldt het main stream print medium De Telegraaf. Dat ligt niet altijd aan de dokter maar ook aan de hulpvragers zelf, die uit schaamte of angst voor het ’netelige probleem’ niet tot de kern van hun verzoek om hulp of bijstand durven komen.
Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, een samenwerking tussen WOMEN Inc., COC Nederland en Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. De organisaties organiseren donderdag in Amsterdam het congres Iedere patiënt is anders, waar ook de nieuwe campagne Komt een mens bij de dokter (vanaf 15 april) wordt gelanceerd.
Het onderzoek onder bijna duizend personen (gemiddelde leeftijd 42 jaar), toont dat één op de tien mensen niet het gevoel heeft over álle onderwerpen open en eerlijk met de huisarts te kunnen praten. De peiling laat ook zien dat moeizame communicatie met zorgverleners en ontevredenheid over zorg kan leiden tot het mijden van noodzakelijke hulp. Ook wordt daardoor vaker een verkeerde diagnose gesteld of een diagnose gemist.
Anp