Philippe Remarque per 1 september weg als hoofdredacteur de Volkskrant

18-04-2019 15:12

Portret van Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Philippe Remarque vertrekt op 1 september als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt journalistiek directeur van de Persgroep, het Belgisch-Nederlandse mediaconcern dat in Nederland onder meer de Volkskrant, Trouw, het Parool, AD en zeven regionale kranten uitgeeft. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool. Dat meldt de krant donderdag.

Ronald van Raak – Hoofdredacteur de Volkskrant neemt afstand van de Volkskrant

Remarque (53), voorheen politiek verslaggever en correspondent in Moskou, Berlijn en Washington, volgde in de zomer van 2010 Pieter Broertjes op als hoofdredacteur.

Een sollicitatiecommissie onder leiding van Stichting de Volkskrant met vertegenwoordigers van redactie en uitgever zal de komende weken een profiel opstellen en gesprekken met kandidaten voeren. Het streven is om de nieuwe hoofdredacteur aan het begin van de zomer te benoemen. De commissie zoekt in eerste instantie in eigen kring.

In zijn nieuwe rol gaat Remarque zich naar eigen zeggen sterk richten op de digitalisering: “Het is de taak van onze generatie om de journalistiek het digitale tijdperk in te loodsen, met behoud van inhoud en kwaliteit. Ik heb gemerkt dat succes niet alleen van de redactie afhangt, maar juist ook van de uitgever. Ik wil met de redacties de kansen van de digitalisering grijpen, valkuilen vermijden en nieuwe wegen inslaan.”