De 63-jarige Franse schrijver Michel Houellebecq heeft van president Macron de hoogste onderscheiding gekregen, de Légion d’ honneur (Legioen van Eer). Houellebecq is “””omstreden””” door zijn venijnige aanvallen op de moderne Franse samenleving.
Macron prees hem als “romantisch in een materialistische wereld”. De 63-jarige Houellebecq ontving donderdagavond de onderscheiding in gezelschap van onder anderen ex-president Nicolas Sarkozy, filosoof Alain Finkielkraut en zanger Jean-Louis Aubert die gedichten van de schrijver op muziek heeft gezet.
Houellebecq wordt door velen gezien als een ziener die de problemen met jihadistische aanslagen of de crisis met de ‘gele hesjes’ heeft zien aankomen. Zijn laatste boek, Serotonin, gaat over een ambtenaar op het landbouwministerie in Parijs die het moeilijke bestaan van de Fransen buiten de belangrijkste steden ontdekt. Het boek kwam uit niet lang voor de protestbeweging van gele hesjes in november opdook.
Zijn boek Soumission gaat over een Frankrijk waar in 2022 een moslim tot president wordt gekozen die de islamitische wetgeving wil invoeren. Het kwam uit op 7 januari 2015, de dag van de bloedige aanslagen op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.
Anp
Ondanks het feit dat Houellebecq zo’n beetje elke literaire prijs heeft gewonnen die er valt te winnen en nu zelfs de Légion d’ honneur op zijn palmares kan bijschrijven is hij voor de meeste MSM nog gewoon een ‘omstreden’ of ‘controversiële’ schrijver. Als het over vele tienduizenden andere, veel middelmatiger, literatoren en auteurs gaat is er nooit een tekort aan lovende vaak ronduit pathetische superlatieven, maar Houellebecq moet standaard negatief worden geframed als ‘omstreden’. Een soort joker die toevallig bestsellers produceert.
Dit uiteraard omdat hij het ‘verkeerde’ wereldbeeld heeft, niet op de juiste ideologische wijze deugt, buiten de begaande paden wandelt, niet netjes binnen de lijntjes kleurt, zich niet terug in de rijen laat bevelen, seksistisch is, puur waar maar uiterst pijnlijk realisme bedrijft, ‘extreem-rechts’ in de kaart speelt, de multiculturele samenleving bekritiseert, het zogenaamde vreedzame paradijs der EU uitkotst en, vooral dat, immer islamkritisch is.
Wat dat betreft komt De Schrijver er met ‘omstreden’ of ‘controversieel’ nog genadig van af in de MSM. Had hij niet zoveel prijzen gewonnen dan was hij gewoon weggezet als ‘bataafse fascist’, in NRC Handelsblad als ‘schrijver met extreem-rechtse denkbeelden’ of ten minste als ‘populist’ (in de meeste MSM is dit een scheldwoord, geen geuzenterm).
TPO
Lees ook: De nieuwe Michel Houellebecq (‘Serotonine’) in elf qoutes
Lees ook: De nieuwe Michel Houellebecq (‘Serotonine’) in nog meer (8) quotes