Roderick Veelo – Sommige journalisten zien het kennelijk als opdracht om Baudet en Wilders te bestrijden

19-04-2019 13:30

Als ik NRC-columnist Lotfi el Hamidi en de verontwaardiging op Twitter moet geloven ging er afgelopen zondag iets ernstig mis op de Nederlandse televisie. Bij WNL op Zondag ontving Rick Nieman de politiek leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet en diens man voor de Europese verkiezingen Derk-Jan Eppink. Wat ging er mis en waarom had ik het niet in de gaten? Ik zat er nota bene met m’n neus bovenop.

De verontwaardiging van de NRC-columnist en zijn medestanders op Twitter betrof een ‘kritiekloze’ ondervraging van Baudet en Eppink. Dat gebeurde niet alleen bij Nieman, maar ook bij Jinek een paar dagen eerder. Forum voor Democratie zou te soft en te gezellig worden ondervraagd.

Nu kijk ik WNL op Zondag geregeld en iedere keer is er wel een politicus op bezoek. Ik herinner mij uitzendingen met Klaas Dijkhoff, Lilian Marijnissen, Rob Jetten en Sybrand Buma. De stijl van Nieman is steeds dezelfde: relevante onderwerpen bespreken, geen ‘hard’ gesprek, wel zo nu en dan doorvragen.

Je kunt uiteraard ook kiezen voor een andere aanpak, maar dit levert voor ruim 300 duizend kijkers een aangename mix voor de zondagochtend op.

Nooit las ik columns of klachten over de gesprekken met Dijkhoff, Marijnissen of Jetten. Zijn aanpak is niet omstreden met Buma in een stoel, maar wel als Baudet er zit. De NRC-columnist wenst een andere behandeling voor Baudet. Niet alleen bij WNL, maar overal.

Zo zijn er ook klachten over Eva Jinek. Honderd keuvelgesprekken met Pechtold, Jetten en Klaver zijn geen probleem, maar Baudet tutoyeren is dat wel. Ongemak over een onderonsje met de vijand.

En Baudet ís de vijand. Een aantal journalisten en opiniemakers deelt zijn partij graag in bij radicaal-rechts. Ook wel populistisch-rechts of extreem-rechts genoemd. Wat bedoeld wordt is fout-rechts.

Het partijprogramma van Forum geeft daar geen aanleiding toe. Sterker, de partij pleit voor méér democratie, niet voor minder.  Maar de zelfbenoemde Thierry-fluisteraars vermoeden een verborgen agenda en zien overal lijntjes met het nazisme uit de jaren dertig en veertig. Voor veel tegenstanders van Forum is dat frame heilig.

Alsof de journalistiek er opeens een nieuwe opdracht bij heeft, vraagt de NRC-columnist zich hardop af welke rol de media nu moeten spelen bij de opkomst van Forum voor Democratie. Blijkbaar vraagt de groeiende populariteit van Forum om een nieuwe positie van het journaille. Er zijn drie smaken: uitsluiten, confronteren of accommoderen (onderdak bieden).

In Luxemburg en Wallonië hebben de mediamensen gekozen voor een cordon sanitaire. Baudet en Wilders zouden daar geïsoleerd worden en nergens in een televisiestoel belanden. In Wallonië blijkt daar zelfs een geformaliseerde afspraak over te zijn. WNL zou Baudet er niet eens mógen uitnodigen.

In Vlaanderen hebben de mediamensen met elkaar afgesproken, dat zij consequent de confrontatie met de populisten zullen zoeken. Een exclusieve behandeling die andere Vlaamse politici aan hun neus voorbij zien gaan.

Het gevaar daarbij is wel – zo lezen we in de NRC-column – dat de confrontatie ook weleens mislukt en dat de paria’s dan alsnog het podium krijgen dat hen anders zo toegewijd onthouden wordt.

In ons land zagen we dat vorige maand gebeuren tijdens een interview met Geert Wilders in 1Vandaag. Het was de eerste keer dat het programma een parlementariër op deze wijze ondervroeg.

Ondanks de 1Vandaag-aanpak en de aanzienlijke hoeveelheid artikelen en columns die Baudet en zijn partij in de fout-rechtse hoek zetten, is de NRC-columnist van mening dat Forum en de PVV een volwaardige plek in de Nederlandse media krijgen toebedeeld.

Dat ben ik niet met hem eens. Alleen bij populisten vragen onderzoekers, journalisten en opiniemakers zich af welke rol de media zouden moeten te spelen. Welk doel zou die vraag toch hebben? En waarom komt ‘ie nooit aan de orde bij andere partijen?

Blijkbaar is het oppassen geblazen met die populisten. En dus kan een gewoon gesprek met Klaver wel, maar niet met Wilders of Baudet. Bij hen roept de ontmaskering altijd eerst. Zo wordt er gemeten met twee maten.

Je zou bijna denken dat er mensen zijn die het als een opdracht van de media zien, om Baudet en Wilders te bestrijden.

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.