Geacht Comité,
Mijn ouders hebben mij geleerd om op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte te houden voor de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties na de Tweede Wereldoorlog, zoals in Nederland-Indië.
Wij hebben onze kinderen geleerd om op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte te houden voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties na de Tweede Wereldoorlog, zoals in Nederland-Indië.
Uw Comité heeft er ergens begin deze eeuw nog “en vredesoperaties” aan toegevoegd.
Mij best.
Eerlijkheidshalve houd ik die twee minuten stilte zelf altijd voor de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En onze kinderen ook. Kwestie van hoe je bent opgevoed. Als mijn ouders me hadden geleerd dat ik op 4 mei moest voetballen met kransen, had ik dát waarschijnlijk gedaan. Gelukkig hadden mijn ouders iets meer beschaving.
Ik kom hierop omdat ik gisteren op jullie website zocht hoe je een aanvraag kunt indienen voor het wijzigen van het officiële gedenkschrift voor de Dodenherdenking.
Dat gedenkschrift wordt nogal eens veranderd en luidt dus sinds dit jaar weer, net als van 2011 tot 2015: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”
Ik vroeg me dus af of we met het oog op de toestand in Amsterdam anno 2019 niet alvast een extra categorie moeten toevoegen.
Mijn voorstel voor een nieuwe tekst zou dan luiden: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij alle meisjes die op 31 januari 1971 in Paramaribo per ongeluk verwisseld zijn met de nageboorte, en allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”
Anderzijds is dat misschien ook wel te veel eer voor een omhooggevallen paaldanseres.
Zie maar.
Groet,
JanD
PS. Gaaf, die hoofddoek in jullie reclamecampagne! Dat herinnert er ons nog maar eens aan wie ons land destijds bevrijd hebben.
PS2. Ik zag jullie lid ‘Dhr. H. Laroes’ er nog niet tussen staan. Financiële problemen?