Politiek

D66-lijsttrekker Sophie in ‘t Veld streek tonnen op voor niet gemaakte hotelkosten

06-05-2019 12:07

Sophie in 't Veld (D66) ANP

D66-lijsttrekker Sophie in ‘t Veld heeft de afgelopen jaren als Europarlementariër mogelijk tonnen opgestreken voor niet gemaakte hotelkosten. Dat schrijft HP/De Tijd. Europarlementariërs krijgen een vergoeding voor hotelkosten wanneer zij vergaderen in Brussel en Straatsburg. In ‘t Veld woont echter sinds 2005 in Brussel.

Lees ook – Sophie in ‘t Veld (D66) noemt stemming in de Tweede Kamer tegen EU-superstaat ‘onnozel’

In totaal heeft In ’t Veld gedurende haar 15 jarig lidmaatschap van het Europees parlement een bedrag voor verblijfskosten in Brussel ontvangen, dat mogelijk is opgelopen tot ruim vierhonderdduizend euro netto.

De lijsttrekker van D66 schrijft in een reactie dat zij wel degelijk verblijfskosten heeft in Brussel: “Zoals ik aangaf ben ik sinds 1994 woonachtig in België. De dagvergoeding is flat rate, en er is geen verantwoording nodig (…) Ik heb uiteraard gewoon verblijfskosten in Brussel. De kosten hangen niet af van wat mijn formele postcode is (…) Dus uw conclusie dat ik ‘tonnen’ heb opgestreken waar geen kosten tegenover staan, is onjuist.”

Van welke specifieke verblijfskosten in Brussel dan sprake is en om welk bedrag dit gaat, wordt uit het antwoord van de D66-lijsttrekker niet duidelijk.

De kwestie is een doorn in het oog van andere betrokkenen bij de D66-fractie in Europa, schrijft HP/De Tijd. Dit omdat In ’t Veld naast de riante vergoeding voor niet gemaakte ‘Brusselse hotelkosten’, tevens geen inkomstenbelasting betaalt in Nederland. De D66-volksvertegenwoordiger heeft slechts te maken met de beperkte fiscale inhouding die het Europees Parlement doet. En ook dit keer is de enige reden daarvoor dat zij woonachtig is in Brussel.

Rellen bij D66 – EP’er Matthijs van Miltenburg: Lijsttrekker wil uit rancune niet verder met mij