Politiek

Sophie in ‘t Veld (D66) zit naar eigen zeggen niet fout – Toch stort ze geld terug

06-05-2019 18:07

Sophie in 't Veld (D66) in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. ANP JONAS ROOSENS

Europees D66-lijsttrekker Sophie in ‘t Veld heeft de afgelopen jaren als Europarlementariër mogelijk tonnen opgestreken voor niet gemaakte hotelkosten, schreef HP/De Tijd maandagmorgen. In ‘t Veld ontkent dat echter. Maar maandagmiddag valt er bij de NOS te lezen – enigszins verborgen in een bericht over de kwestie – dat de D66’ster wel degelijk in de fout is gegaan. Sterker, ze heeft een deel van haar vergoeding terugbetaald. Uit een ander potje.

Tegenover HP/De Tijd stelt ze namelijk dat ze de vergoeding voor verblijfskosten in Brussel (waar ze zelf woont) en Straatsburg gebruikt heeft voor hotelovernachtingen in Nederland (PDF).

Maar dat is dus niet zo. Zegt een D66-woordvoerder tegen de NOS. Leest u even mee?

“HP/De Tijd heeft wel verschillende rekeningen gevonden van hotelovernachtingen in Nederland. Die betaalde In ‘t Veld van een andere onkostenvergoeding; een bedrag van zo’n 4500 euro dat Europarlementariërs maandelijks ontvangen en dus niet, zoals ze zelf claimde van de Brusselse verblijfskostenvergoeding.

Een D66-woordvoerder zegt dat er een administratieve fout is gemaakt, die sowieso boven water zou zijn gekomen bij de controle van de boeken. De hotelkosten die niet gedeclareerd hadden moeten worden, zijn inmiddels terugbetaald. Dat was voor publicatie van het artikel, maar wel na vragen van HP/De Tijd.”

Juist ja, het wordt nu wel erg schimmig.

Dat vindt ook SP-delegatieleider Deniis de Jong. Hij zegt tegen diezelfde NOS:

“Aan de ene kant vind ik dat het Europarlement veel duidelijker moet zijn over de criteria en iemand die in Brussel woont nooit zo’n onkostenvergoeding moet geven. Aan de andere kant heb je ook een soort morele verantwoordelijkheid als Europarlementariër. Juist D66, dat altijd op de centen wil letten, moet zo’n vergoeding niet willen hebben.”

Waarvan akte.