Hoewel het saldo van de wijzigingen deze week per partij beperkt is, zien we toch wel bewegingen bij het electoraat. Met name zien we bij de diverse partijen stijgingen en dalingen van de groep die het niet weet of meerdere partijen nu een kans geven. Daarbij lijkt het erop dat de binding met de “eigen” partij minder wordt, waardoor het “zwerm-effect” kan toenemen. Iets wat we bij de verkiezingen van 2012 zo duidelijk al hebben gezien, waarbij in een korte tijd kiezers massaal overstapten naar VVD en PvdA.
Per saldo zien we nu dat FVD 2 zetels voor staat op de VVD (26-24).
GroenLinks (16) en CDA en PvdA (15) staan heel dicht bij elkaar, waarbij opvalt dat de positie van GroenLinks t.o.v. 20 maart jl. wat aan het verzwakken is. De volgende groep betreft D66 (11), PVV (9) SP en PvdD (8) en ChristenUnie 7.Deze 8 zetels voor de SP is de laagste score sinds 2002! De laatste groep is 50PLUS en DENK (4) en SGP (2).
(Besef dat voor het Europees Parlement het in Nederland om 26 zetels gaat. Dus dat bijna 6 zetels in het Nederlands parlement gelijk staat aan 1 Nederlandse zetel in het Europees Parlement. Maar dat de opkomst bij Europees Parlementsverkiezingen ongeveer de helft is van die van de Tweede Kamerverkiezingen).
Ook onder de kiezers van de SP is wisselend gereageerd op het campagnefilmpje met Hans Brusselmans, met name als ze het filmpje niet hadden gezien. Het meest enthousiast zijn kiezers van FVD en PVV over het filmpje.
Een groot deel van de kiezers van GroenLinks, PvdA en SP zijn duidelijk voor een linkse samenwerking.
Mocht Buma als lijsttrekker niet meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen dan zijn Hoekstra en De Jonge sterke vervangers. Hoekstra doet het dan beter onder de kiezers van de VVD dan De Jonge.
De uitslagen van de vragen van vandaag (pdf) laten zien dat als één van die twee mee zou doen, het de electorale positie van het CDA ten opzichte van de VVD zal versterken. Met een sterk FVD als electorale concurrent kan dat de hele dynamiek van de volgende verkiezingen aan de rechterkant van het politiek spectrum ingrijpend doen veranderen. Van de weeromstuit kan dat vervolgens ook invloed hebben op de vraag wie de sterkste electorale concurrent van hen zal zijn aan de linkerkant….
(Ondertussen zal natuurlijk tot 2023 de Eerste Kamer de versplintering van 20 maart jl. laten zien).
Op de avond van 23 mei zal ik vanaf 21 uur weer een uitslagenavond verzorgen. Dankzij de samenwerking met GeenStijl zullen uitslagen van meer dan 1000 stembureaus aan ons centrale uitslagencentrum worden doorgegeven, waardoor er in de loop van die avond een accurate inschatting gemaakt kan worden van de uitslag van die verkiezingen. Hier kunnen mensen zich opgeven die uitslagen willen doorgeven.
De prognose van die uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen zal volgende week worden gegeven.