Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

15-05-2019 09:01

Naar Buiten - Inrichten

Beste Thierry,

De VVD is in paniek.

Gisteren hield Mark Rutte een praatje in Barendrecht. De NOS was opgeroepen om op volle oorlogssterkte te komen (bron: Wouter de Winther, Telegraaf) en het persbericht met het grote nieuws lag al klaar (bron: Arjan Noorlander, NOS – zie ook diens Twitter-header, LOL).

Dat nieuws was: Rutte wil op tv in debat met Baudet.

Ik zeg niet dat je arrogant genoeg bent om te denken dat dit een uitgelezen kans is om nog meer afstand van de VVD te nemen. Dat je Mark Rutte in zo’n debat alle hoeken van de televisiestudio laat zien. Dat hij na afloop zou wensen dat hij er nooit aan begonnen was.

Daar ken ik je niet goed genoeg voor.

Misschien ben je wel simpelweg zo goed opgevoed dat je denkt dat je op elke uitnodiging moet ingaan die je agenda toelaat.

Ik zeg je: doe het niet.

Het feit dat Rutte daar in Barendrecht niet meer dat vreselijke lachje lachte, een noodgreep toepaste om te proberen toch nog de grootste partij van Nederland te worden en het persoonlijk maakte, is voldoende. Die verbeten trek, dat oplezen van oneliners over jou vanaf papier, het maakte allemaal geen al te sterke indruk.

Je hebt ‘m al verslagen.

Met een debat kun je alleen maar verliezen.

Ten eerste: Rutte is nooit alleen. Je moet het in een één-op-één-televisiedebat altijd tegen twee man opnemen: Rutte en de interviewer van dienst.

Ten tweede: Rutte is nooit met zijn tweeën. Je moet het in een één-op-één-televisiedebat altijd tegen drie man opnemen: Rutte, de interviewer en Caroliene Hermans (dochter van), de spindoctor die in zijn oortje munitie verschaft.

Ten derde: Rutte is nooit met zijn drieën. Je moet het in een één-op-één-televisiedebat altijd tegen vier man opnemen: Rutte, de interviewer, Caroliene Hermans en de hoofdredacteur van de omroep die het organiseert, want die zal het hele debat minutieus voorbereiden met de campagnestaf van Rutte en knipmessen voor alle verlangens van Rutte.

Ten vierde: Rutte is nooit met zijn vieren. Je moet het in een één-op-één-televisiedebat altijd tegen vijf man opnemen: Rutte, de interviewer, Caroliene Hermans, de hoofdredacteur van de omroep die het organiseert en de floormanager, die achter Rutte allemaal ja-knikkers en achter jou allemaal nee-schudders zal placeren – voor het vernietigende plaatje.

En dan gaan de dagen na het debat de staatsomroepen (die van jou qua budget meer te vrezen hebben dan van Rutte) en alle courantenjournalisten (die jou maar een enge fascist vinden) er nog eens keihard overheen in de hoop de status quo te behouden.

Kortom: laat ‘m lekker doodvallen.

Doet hij met ons ook.

Groet,

JanD

PS. Ik heb al genoeg Lada Niva’s van Poetin gekregen, dus doe maar gewoon geld.