De provincie Groningen is woensdagochtend om 05.49 uur opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd. Dat ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.
De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie. De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een kracht van 3.6. In januari 2018 vond er een aardbeving plaats in het Groningse dorp Zeerijp. Deze had eveneens een kracht van 3.4. De dag na die beving kwamen er zo’n duizend meldingen van schade binnen.
De zwaarte van die beving had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030. In maart dit jaar werd bekend dat er een parlementaire enquête komt naar de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de risico’s van de gaswinning in het gebied. Woensdagmiddag staat er in de Tweede Kamer een debat gepland over de gaswinning met minister Eric Wiebes.
Het is nog onbekend of er sprake is van schade als gevolg van de aardbeving. Wel laat de brandweer in Groningen weten dat de hulpdienst niet hoefde uit te rukken wegens de beving. Op social media lieten veel mensen in de provincie Groningen weten opgeschrikt te zijn door de beving, maar niemand rept over schade. “Hele bed trilde, iedereen wakker”, meldde iemand. Een ander zei: “Hele huis schudt en kraakt…”.
In Groningen is veel kritiek op hoe er wordt omgegaan met de schadeafhandeling van de aardbeving in 2018, iets waarvoor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk is. Veel mensen wachten nog steeds op compensatie, terwijl de beving al meer dan een jaar geleden plaatsvond.
Een overzicht van het KNMI toont aan dat er in april en mei al een groot aantal kleinere aardbevingen waren in de provincie Groningen. Het gaat om veertien bevingen tussen 16 april en 20 mei, in kracht variërend van 0.5 tot 1.8.
In het Groningse gehucht Westerwijtwerd, waar het epicentrum van de aardschok lag, hangen de vlaggen woensdagochtend halfstok. Ook in de tuin van Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging (GBB), hangt de Groningse vlag. “Dit moet echt stoppen”, klinkt het aangedaan. “De regering brengt ons nodeloos in gevaar.”
Visker werd even voor zessen wakker van een luide knal. “Het hele huis trilde en de ramen gingen heen en weer.” Voor hem is de maat nu echt vol. “Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk.”
Ook zijn buurman Sip Woudstra lag nog te slapen toen de bodem begon te trillen. “Het was een doffe dreun. Ik zat meteen rechtop in mijn bed.” Hij wijst vanuit zijn voortuin op de scheuren in zijn buitenmuur. “Kijk dit is een nieuwe”, wijst hij. “En die. En die ook.” Woudstra had eerder al 20.000 euro schade. “We kregen maar de helft vergoed. Nu dit weer. Het is heel heftig.”
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft het woensdagmorgen druk met het opnemen van schademeldingen na de aardbeving bij Westerwijtwerd. “We merken dat we meer telefoon krijgen dan normaal en we hebben ook al opgeschaald”, zegt een woordvoerder van het schadeloket van de overheid. Er is echter nog geen duidelijkheid over het aantal nieuwe schademeldingen.
“We hebben de beving natuurlijk ook meegekregen”, aldus de zegsman. “Normaal gesproken zitten er ongeveer tien medewerkers achter de telefoon bij ons schadeloket in Groningen. Nu zijn dat er 25. Als het nodig is, kunnen we nog verder opschalen.”
Iedereen met schade kan via de telefoon of online een schademelding doen. “Pas in de loop van de ochtend wordt duidelijk hoeveel meldingen we al hebben binnengekregen. Het gaat soms ook om vragen, in plaats van meldingen. Daarnaast zijn de telefoonlijnen pas open sinds 08.00 uur”, aldus de woordvoerder.
De TCMG heeft vorig jaar de schadeafhandeling overgenomen van de NAM. Bij het schadeloket van de overheid kwamen er de afgelopen tijd ongeveer 200 nieuwe schademeldingen per week binnen. Wel werden er per week steeds zo’n 300 schademeldingen afgehandeld. Op dit moment liggen er nog meer dan 15.000 meldingen op de plank die nog moeten worden afgehandeld. Een flink deel daarvan is nog afkomstig van de NAM.
(ANP)