De peiling van vandaag geeft geen verschuivingen te zien. We gaan in ons verslag nog wel wat dieper in op het “Frans Timmermans effect” per provincie en de uitslag in Limburg. Dat was vrijwel een evenaring van de hoogste scores van de PvdA uit de zeventiger jaren (30 procent), terwijl de PvdA bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen het in het Zuiden slechter deed dan de rest van het land. (pdf)
En er wordt ingezoomd op het feit dat bij de Europese Parlementsverkiezingen de combinatie van ChristenUnie en SGP het slechter deed dan die twee partijen apart bij de Provinciale Statenverkiezingen.
Bij het voorleggen van de verschillende onderdelen van het pensioenakkoord zien we grote verschillen naar leeftijd. De groep boven de 65 jaar is t.a.v. de meeste onderdelen het positiefst. (pdf)
Op het onderdeel “er wordt meer gespaard voor het eigen pensioenpotje, maar daarmee vervalt de zekerheid van de hoogte van het pensioen” wordt het negatiefst gereageerd. Vooral door de mensen tussen de 35 en 55 jaar.
Als alle Nederlanders zouden mogen stemmen bij dit referendum dan stemt 60% voor en 40% tegen. Ouderen zijn het meest voor (75%). Onder de groep tussen 35 en 54 jaar stemt een (kleine) meerderheid tegen.
Naar politieke voorkeur zien we grote verschillen. Kiezers van PVV en SP zijn met een grote meerderheid tegen. Kiezers van D66, CDA en PvdA met een grote meerderheid voor.
Op basis van dit onderzoek is geen prognose te geven voor de uitslag van het referendum onder de vakbondsleden. Een meerderheid van de vakbondsleden uit dit onderzoek is voor, maar bij de drie landelijke referenda was de ervaring dat tegenstanders meer opkomen dan voorstanders. Maar dat was misschien omdat je voor die verkiezing naar een stembureau moest, terwijl bij het referendum over het pensioenakkoord het stemmen minder tijd en moeite kost.