Nou, ik moest wel lachen toen ik in de Kamer Albert van den Bosch tegen het lijf liep, vlak nadat ik had gehoord dat ook de VVD een afdracht wil invoeren voor politici. Eerder had deze VVD’er vragen gesteld over de regeling bij de SP, waar Kamerleden meer dan de helft van hun vergoedingen afdragen aan de partij. Dat leidde toen tot een felle discussie op TPO. De VVD wilde destijds dat Ollongren een einde zou maken aan de regeling van de SP, maar de minister deed dat wijselijk niet. En nu heeft onlangs dus een interne commissie van de VVD voorgesteld om ook voor die partij zélf een financiële afdracht in te voeren. Albert van den Bosch is een aardige en gemoedelijke VVD’er, hij moest zelf ook wel lachen om de situatie – en hij zei dat hij mij dit plezier van harte gunde.
Alle VVD’ers die ik sprak zei ik dat ze vaker de SP tot voorbeeld moesten nemen, maar ik kon toen niet vermoeden hoe ver de partij daarin zou gaan. Dat merkte ik pas toen ik premier Rutte zijn speech hoorde geven over hogere lonen, waarin hij op SP-achtige wijze de aanval opende op de CEO’s. Concrete voorstellen deed de premier helaas niet, het was nog een beetje een praatje voor de bühne. Maar interessant is wel dat de premier voor een zal vol VVD’ers zo’n verhaal hield – en nog applaus kreeg ook. De tweedeling in de samenleving is zó groot geworden dat ook de VVD de gevolgen voelt. Met zijn toespraak wiep Mark Rutte bovendien de vraag op wat een redelijk inkomen is. Wat is een fatsoenlijk loon voor een werknemer of een CEO? Of voor een politicus?
De vraag hoeveel een politicus moet verdienen is bij uitstek een politieke vraag. Ik ben het dan ook oneens met minister Kajsa Ollongren die een externe commissie in het leven wil roepen die de Tweede Kamer moet uitleggen waarom politici meer moeten gaan verdienen. Kamerleden krijgen ruim 6.500 euro per maand, Kamerleden van de SP doen het voor zo’n 2.800 euro, dat hebben wij zo afgesproken met onze leden. Ik vind dat een prima inkomen, dat ook helpt om als volksvertegenwoordiger voeling te houden met de mensen die je vertegenwoordigd. De afdracht die de VVD-commissie heeft voorgesteld voor hún politici is niet zo ruim als die van de SP, zij kiezen voor een bescheiden afdracht van zo’n tachtig euro per maand. Of dat genoeg is laat ik aan de leden van de VVD.
De inkomens van politici moeten niet omhoog maar juist omlaag, dat vind ik. Andere politici van andere partijen mogen daar natuurlijk een andere mening over hebben en die discussie kunnen we in de Tweede Kamer in alle openheid voeren. Ik vind het laf als Kamerleden zich verschuilen achter een commissie, want wie komen daar dan in en met welke beroepen gaat die ons vergelijken? Bovendien hebben we vijftien jaar geleden al zo’n commissie gehad, onder leiding van VVD’er Hans Dijkstal. Die stelde toen voor om de inkomens van ministers met 30 procent te verhogen, maar dat is destijds ook niet doorgegaan. Andere politici zullen vast boos op mij worden, dat zijn ze ook over de afdracht van de SP. Maar daar lijkt nu zelfs de VVD ons goede voorbeeld te willen volgen.
Ronald van Raak scheef eerder over de schadelijke gevolgen van consultants, de opmerkelijke discussies over marktwerking en het belang van sociale zekerheid.