Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft meer duidelijkheid gegeven over de incidenten met asielzoekers, die in een overzicht voor de Tweede Kamer onder de rubriek ‘overige’ stonden. De onduidelijkheid hierover kostte haar voorganger Mark Harbers de kop. Volgens critici leek het erop alsof de overheid mogelijke misdrijven door vreemdelingen wilde verdoezelen door ‘overige’ te gebruiken, terwijl het hier om de ernstigste gevallen ging. Van de 4600 gerapporteerde asielincidenten, waren duizend incidenten in de rubriek ‘overig’ gezet. Broekers Knol heeft vooral gekeken naar ernstige zaken zoals levens- en zedendelicten.
Bij de 31 registraties van (poging tot) doodslag is in één geval een verdachte ontslagen van rechtsvervolging, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Bij tien andere gevallen betrof het poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling, mishandeling of bedreiging. In zeven zaken moet de rechter nog uitspraak doen. Het ging in de meeste gevallen om steekpartijen.
Wat de zestig zedendelicten betreft, gaat het vooral om aanrandingen. Twee aanrandingen vonden plaats in een azc. In 30 andere gevallen werden één of meerdere personen volgens de politie in de openbare ruimte (zoals in het Openbaar Vervoer, op de openbare weg, in een horecagelegenheid of zwembad) betast.
De politie doet nog onderzoek naar twee verkrachtingen.
Een persoon is veroordeeld wegens ontucht met kinderen, één zaak van kindermisbruik is nog in onderzoek en een derde verdachte moet nog voor de rechter verschijnen. Ook hebben minderjarige asielzoekers zich schuldig gemaakt aan een zedenmisdrijf. Maar die kunnen niet vervolgd worden omdat ze jonger dan 12 jaar zijn.
ANP/TPO