Het onderzoek dat dit weekend is gehouden via Peil.nl laat zien dat kiezers van de meeste partijen per saldo vrij positief staan t.o.v. het Klimaatakkoord.
Kiezers van GroenLinks en D66 zijn het meest positief. Kiezers van FVD en PVV zijn het meest negatief.
Wel valt te zien dat 83 procent van de kiezers vindt dat er nog teveel onduidelijkheid zit in de plannen. En dat 40 procent van de Nederlanders het netto-effect voor het klimaat dusdanig klein vindt, dat Nederland er beter niet aan kan beginnen. 24 procent vindt daarentegen dat de klimaatplannen niet ver genoeg gaan.
Het bijgaand onderzoek (pdf) geeft een uitgebreid overzicht van de reacties op de componenten van het Klimaatakkoord en ook reacties op een serie stellingen naar aanleiding van het akkoord.
Daaruit is o.a. op te maken dat er meerderheden zijn voor rekeningrijden, maar amper voor het beleid inzake het verminderen van het gasgebruik. Een meerderheid is wel voor het bouwen van nieuwe kerncentrales en het invoeren van een CO2-heffing op alle uitstoot door bedrijven.
De peiling naar politieke voorkeur en de beantwoording van de verschillende vragen naar het huidig stemgedrag laat zien dat het onderwerp Klimaat al wel duidelijke gevolgen heeft gehad voor de electorale verschuivingen in het afgelopen jaar (met GroenLinks en FVD als partijen, die daar het meest van hebben geprofiteerd). Maar dat de informatie van afgelopen vrijdag over het akkoord amper tot veranderingen in de stemkeuze heeft geleid (In de peiling van deze week zien we dat GroenLinks en FVD ieder 1 zetel winnen. VVD en PvdD verliezen er 1, hetgeen dus amper wat zegt). Het lijkt erop dat voor de meeste kiezers het Klimaatakkoord wel ongeveer in de lijn van hun verwachtingen lag. Of dat pas in de toekomst de echte uitwerking ervan tot electorale consequenties kan leiden.
Het onderwerp “Klimaat” kan dus best nog verschuivingen in de toekomst leiden. De uitgesproken positie van FVD en GroenLinks op dit onderwerp kan tot electorale bewegingen leiden op de rechter- en linkervleugel. Maar dat hangt dus mede af van wat er met andere belangrijke onderwerpen zal gaan gebeuren.