Politiek

En toen bleken er opeens nog veel meer criminele asielzoekers in Nederland te zijn

01-07-2019 23:07

Justitie heeft vorig jaar iets meer dan 3700 strafbare feiten geteld waarvan asielzoekers werden verdacht. Dat zijn er ruim duizend meer dan eerder werd gemeld. Het verschil zit hem in de manier van tellen, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Lees ook – Cijfers: Het favoriete wapen van de criminele asielzoeker is een mes

Ook het aantal verdachte asielzoekers blijkt groter dan in een rapport dat eerder dit jaar naar buiten werd gebracht. Het gaat om in totaal ruim 1800 unieke verdachten, zo’n honderd meer dan aanvankelijk werd gedacht.

De nieuwe gegevens zijn volgens het Openbaar Ministerie aan het licht gekomen dankzij een nieuwe ‘zeer arbeidsintensieve en deels handmatige’ zoekslag. Eerder was alleen geautomatiseerd gezocht naar strafbare feiten waarbij betrokkenheid van asielzoekers werd vermoed.

Broekers-Knol heeft daarnaast meer duidelijkheid gegeven over de incidenten met asielzoekers, die in een overzicht voor de Tweede Kamer onder de rubriek ‘overige’ stonden. De onduidelijkheid hierover kostte haar voorganger Mark Harbers de kop.

ANP