Politiek

Topambtenaar Justitie Ronald Barendse stapt op na klopjacht op klokkenluider

05-07-2019 17:13

De tweede man van het ministerie van Justitie en Veiligheid stapt op. Topambtenaar Ronald Barendse was in opspraak geraakt omdat hij zich zou hebben bemoeid met het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het lekken van stukken over de zogenoemde WODC-affaire.

Lees ook – Ferd Grapperhaus geeft toe: Hoge ambtenaar bemoeide zich op ‘onacceptabele’ wijze met onderzoek naar lek

Barendse doorkruiste het onderzoek van het OM door zelf op zoek te gaan naar het lek en daarover medewerkers te ondervragen, berichtte Nieuwsuur donderdag. Als dat klopt, is dat onacceptabel, reageerde minister Ferd Grapperhaus meteen. Hij hamerde er juist steeds op dat het ministerie de zaak aan het OM moet overlaten. Te meer nu de Kamer de zaak met argusogen volgt en zich afvraagt of het ministerie niet probeert af te rekenen met klokkenluiders.

Barendse erkent dat hij inderdaad “gesprekken heeft gevoerd over integriteit lopende het OM-onderzoek naar het lekken in de organisatie”. Nu daarover “discussie is ontstaan” wil hij het onderzoek “op geen enkele manier belasten” en neemt hij ontslag.

Grapperhaus respecteert “dat zeer ingrijpende besluit”. Voor secretaris-generaal Siebe Riedstra staan Barendses “goede bedoelingen buiten kijf”, maar ook hij “kan niet anders dan zijn beslissing respecteren”. Riedstra noemt het vertrek van zijn tweede man verschrikkelijk voor het departement, onder meer omdat hij “een belangrijke steunpilaar” was bij alle veranderingen die op het ministerie plaatsvinden.

Ambtenaren speelden ruim anderhalf jaar geleden vertrouwelijke documenten en correspondentie over het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) door naar Nieuwsuur. Daaruit bleek dat het ministerie probeerde invloed uit te oefenen op dat onderzoeksinstituut van het departement, terwijl dat onafhankelijk zijn werk moet doen.

ANP