Regio

Hitte in Holland – Strooiwagens koelen asfalt, dijken besproeid

23-07-2019 17:29

Lees ook – Zwoele BBQ-zomeravonden zijn hier, koop daarom nu een barbecue

Noordenveld in Drenthe, Beek (Limburg) en Arnhem sturen de komende dagen strooiwagens de weg op. Strooizout zorgt ervoor dat het asfalt wat afkoelt. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.

In Noordenveld wordt gestrooid op wegen die onlangs zijn voorzien van nieuw asfalt en een slijtlaag. “Die zijn altijd wat gevoeliger voor warmte. In pekelwater zit zout en dat onttrekt de warmte aan het wegdek”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Lees ook – Extreem betuttelende hitteplannen vol tips die iedereen allang weet ‘werken heel goed’

Arnhem houdt de temperatuur van de wegen met sensors in de gaten. Bij tropische hitte kan het asfalt warmer dan 50 graden worden. Dat is het moment dat de gemeente gaat strooien. Beek pakt wegen zonder schaduw aan. Vorig jaar werd in allerlei plaatsen gestrooid tegen de hitte.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is woensdag begonnen met het besproeien van de veendijken in het westelijk deel van Utrecht. Dat is nodig omdat de dijken door droogte en zeer hoge temperaturen makkelijk kunnen uitdrogen. Dan gaan ze scheuren en kunnen ze gaan schuiven.

Het schap vaart voorlopig twee keer in de week met een bootje langs de 45 kilometer droogtegevoelige dijken en sproeit daar zo’n 8 millimeter water op. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat nathouden van zogeheten klei-op-veendijken helpt tegen scheuren.

Lees ook – HITTEPROTOCOL!

Als er water onder het veen in de dijk komt, gaat het dijklichaam als het ware drijven. Dan kan de dijk afschuiven, zoals in 2003 in Wilnis gebeurde. Toen veroorzaakte een dijkdoorbraak grote overlast en moesten mensen tijdelijk worden geëvacueerd.

In het werkgebied van HDSR is het nog niet extreem droog, zoals in het oosten van het land.

Toch wordt de Twentse Roelstoel4daagse woensdag ingekort vanwege de hitte. Dinsdag werden de 70 kilometer en 50 kilometer al geschrapt, woensdag vervalt ook de 22 kilometer. Alleen de 10 kilometer blijft nog over. Ook is de traditionele intocht in het centrum van Delden afgelast vanwege de warmte.

De deelnemers starten woensdag om 08.00 uur aan de 10 kilometer en moeten uiterlijk 11.00 uur binnen zijn. De organisatie laat weten dat op de route extra drinkposten worden klaargezet. Woensdag wordt gekeken of en hoe het verantwoord is om donderdag van start te gaan.

De Twentse Rolstoel4daagse wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Twentse Sportbelangen (STS). Het evenement trekt jaarlijks tussen de 150 en 200 deelnemers.

ANP/TPO