Binnenland

Narcostaat Nederland: kinderen van 9 jaar oud al betrokken bij drugshandel

27-07-2019 13:21

Steeds meer kinderen zijn betrokken bij drugshandel. Ook worden ze steeds jonger. Het RIEC Midden Nederland, dat gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie ondersteunt, slaat alarm. Er zijn voorbeelden van 8- en 9-jarigen die geleidelijk de criminaliteit in rollen, meldt RTL Nieuws.

Kinderen raken betrokken bij drugshandel door eenvoudige klusjes zoals op de uitkijk staan. Het draait snel uit op ernstige criminaliteit, die uiteindelijk kan leiden tot liquidaties, zegt Remco Mulder van het RIEC. Er zouden honderden jongeren bij drugshandel zijn betrokken. In Midden-Nederland gaat het vooral om cocaïnehandel.

De kinderen worden geronseld op straat, in coffeeshops, in cafés maar ook via sociale media. Vaak gebeurt dit door zogenoemde ‘buurtprinsen’, oudere jongens die een voorbeeld zijn voor de jongsten, met dure kleding, mooie horloges en auto’s.

Anp