Binnenland

Seriemoordenaar Thijs H.: Ik had een psychose; OM betwijfelt dat

16-08-2019 13:14

Thijs H. heeft bekend dat hij begin mei drie moorden heeft gepleegd. Hij zou tijdens een psychose hebben gehandeld en opdrachten hebben gekregen om te moorden. Dat zei hij vrijdag in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting.

Lees ook – Ouders seriemoordenaar Thijs H. knoeiden met bewijsmateriaal

Het Openbaar Ministerie zet echter vraagtekens bij een mogelijke psychose. Dat komt omdat er op zijn computer zoekopdrachten zijn gevonden als ‘hoe gedraag ik me als een psychopaat’ en ‘hoe leid ik hulpverleners om de tuin’. Over het motief van H. tast het OM nog in het duister.

Volgens H.’s advocaat Serge Weening zijn de beweringen van het OM uit hun context gehaald. “De officier van justitie vond het nodig om voor de bühne een verhaal te vertellen”, aldus een verontwaardigde Weening.

De 27-jarige Limburger zou op zaterdag 4 mei een vrouw hebben gedood in de Scheveningse bosjes in Den Haag, waar hij kort daarvoor op kamers was gaan wonen. Enkele dagen later, op dinsdag 7 mei, zou hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een man en een vrouw hebben omgebracht.

Een paar uur na de dubbele moord, meldde H. zich bij kliniek Vijverdal in Maastricht. Nog diezelfde avond ging hij er vandoor. Zijn ouders brachten hem snel terug, maar de volgende ochtend was hij weer verdwenen. De kliniek sloeg alarm, de politie verspreidde de volledige naam en een foto van H. Hij werd later die dag gearresteerd.

H. heeft inmiddels bekend dat hij de drie mensen met een mes heeft gedood, maar volgens het het OM heeft hij na zijn arrestatie eerst ontkend, toen gezwegen en daarna gezegd dat hij “via nieuwsberichten en kentekens” opdracht had gekregen om mensen te doden.

Volgens de officier van justitie is er veel bewijs tegen H., onder meer DNA-sporen, Maar er zijn ook aanwijzingen dat er waarschijnlijk bewijs is weggemaakt. Mogelijk spelen de ouders van H. daar een rol in. Zij hebben zich volgens haar “niet altijd even meewerkend opgesteld als het gaat om de waarheidsvinding”.

De kleding van H. is na de dubbele moord op de Brunssummerheide gewassen, net als de rugtas waarin het vermoedelijke moordwapen zat. Dat mes is ook schoongemaakt.

H. wordt later deze maand opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid.

De volgende zitting staat gepland op 4 november, ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

ANP