Woensdagavond werd mijn dochter gealarmeerd door het bericht dat er een nieuwe videoclip uit was van Billie Eilish, de 17-jarige popster uit California en voorbeeld voor miljoenen tieners (en sommige moeders) vanuit de hele wereld. Samen keken we naar beelden van Billie die uit de stroperige zwarte olie de brandende aarde op stapt. “Ze zingt over climate change”, legde mijn dochter uit, “want ook all the good girls go to hell“, de titel van Eilish’s liedje parafraserend. “We zijn één van de eerste kijkers van het filmpje”, riep ze enthousiast, “de teller staat nog maar op 10.097 views!”. Ik vond tienduizend kijkers al heel wat, maar bij het refreshen van de Youtube-pagina stond de teller inderdaad al op meer dan 80.000 views.
Dezelfde dag sprak ik nog met mijn collega-consultants uit de olie en gas industrie over de Offshore Europe-conferentie, waar zo´n 12.000 experts uit de industrie samenkomen. Een dag voor Eilish’s nieuwe clip luisterden mijn collega’s en ik naar de key-note speech van de CEO van oliemaatschappij Total, Patrick Pouyanne. Hij waarschuwde de olie- en gas-industrie dat als ze zich niet zouden aanpassen, ze het pad van de dinosaurus zouden volgen en uitsterven.
Een eenstemmig bericht uit twee heel verschillende hoeken: we gaan er hoe dan ook aan, zowel mijn dochter (the good girl) en ik (the next dinasour).
Om het pad van de dinosaurus te doorbreken benadrukte Patrick het belang van CO2-opslag onder de Noordzee. Hij hamerde op alternatieve energievormen. Hij onderstreepte het belang van de industrie om zich aan te passen om zodoende talent en investeerders te kunnen blijven aantrekken. Ook trachtte hij zijn kwetsbare kant te laten zien: hoe kon hij ‘nee’ zeggen tegen 620 miljoen mensen in Afrika die zonder elektriciteit moeten leven? Er werd van alle kanten aan hem getrokken en niemand gaf hem antwoorden.
Ook Eilish geeft geen antwoorden. Ik checkte nog even haar Youtube-filmpje, de teller stond inmiddels op meer dan 18 miljoen views. Achttien miljoen! Eilish zingt eigenlijk niet over klimaatverandering, als iets dat in ontwikkeling is of nog komen gaat, maar over het klimaatdrama. Het drama dat we over onszelf uitroepen zal ervoor zorgen dat mijn generatie, de schuldige vervuilers, als dinosaurussen worden uitgeroeid, alsook dat de nog onschuldige jonge meiden naar de hel gaan.
De 12.000 deelnemers aan de olie-conferentie zijn inmiddels weer naar hun kantoren, dossiers en carrières teruggekeerd. Het gevaar van het naderend einde van de olie- en gasindustrie wordt verder onderzocht in vergaderkamers, aan klimaattafels en in investeringsrisico-analyses. Billie Eilish gaat weer verder met haar tour en zal weer nieuwe liedjes schrijven over de rol van de mens als vleeseter, de invloed van de smartphones op ons schoonheidsideaal en het advies om vooral in het moment te leven.
De generaties volgen zo samen hun weg naar het einde. Samen gaan wij ten onder. Als moeder van een opgroeiende puberdochter is dat toch wel weer een fijn gevoel, zo doen we toch nog iets samen.