Politiek

Gemeenteraad Amsterdam wil debat met Femke Halsema over vuurwapen in ambtswoning

14-09-2019 13:36

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. ANP JERRY LAMPEN

Burgemeester Femke Halsema moet volledige openheid van zaken geven over het vuurwapen waarmee haar 15-jarige zoon in juli werd aangehouden. Dat stellen de raadsfracties van VVD, FvD en de Partij van de Ouderen. “Een verboden vuurwapen in de ambtswoning. Dit is niet langer een privékwestie.” Dat schrijft het AD.

Lees ook – Vuurwapen van gearresteerde zoon van Femke Halsema blijkt van haar echtgenoot Robert Oey

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot heeft de kwestie geagendeerd voor de raadscommissie algemene zaken op donderdag 26 september.

Poot had het beeld dat de puberzoon van de burgemeester met een kermispistooltje had staan zwaaien, maar het blijkt om een onklaar gemaakte revolver te gaan.

Tegen NRC Handelsblad zegt haar man, filmmaker Robert Oey, in een interview dat het wapen een echte, maar onklaar gemaakte revolver is van een goede vriend. Hij had het wapen gebruikt voor een filmopname. “Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd”, aldus Oey. Volgens hem wist Halsema niet dat er een revolver in huis was en heeft hij haar dat pas verteld nadat hun zoon was aangehouden. Ze heeft het vervolgens niet in haar brief vermeld ‘omdat er door de buitenwacht geen vragen werden gesteld over de herkomst van het wapen’.

Plus: vermaard strafpleiter Oscar Hammerstein denkt met de Halsemaatjes mee.

Briefje van Jan – Aan Robert Oey