Binnenland

Update: Tientallen klimaatactivisten door politie aangehouden op Stadhouderskade Amsterdam

07-10-2019 09:31

De politie heeft ruim vijftig klimaatactivisten aangehouden op de Stadhouderskade in Amsterdam. De demonstranten weigerden te vertrekken vanaf de plek voor het Rijksmuseum waar ze van de gemeente geen actie mogen voeren. Er zijn nog honderden mensen die zich hebben aangesloten bij actiegroep Extinction Rebellion aanwezig op de Stadhouderskade.

Agenten namen eerder op de ochtend ook diverse voertuigen in beslag. Daarin zaten spullen waarmee een meerdaags kampement gemaakt kon worden, zei een politiewoordvoerster. De actievoerders waren van plan meerdere dagen op de Stadhouderskade te blijven. Zo staan er tientallen tentjes en mobiele toiletten.

Actievoerders hebben zich met benen en armen aan elkaar vastgeketend en weigeren mee te werken. Het kost agenten de nodige moeite om de activisten weg te krijgen. De arrestanten gaan naar een cellencomplex. De politie verwacht nog een groot deel van de dag nodig te hebben om de betogers weg te krijgen.

In de tussentijd zingen de activisten en maken ze muziek. Zo klinkt het onder meer: “Police we love you, we do this for the children”. De aanhoudingen verlopen vooralsnog rustig, al verzetten de actievoerders zich wel door armen en benen aan elkaar vast te haken en – voor het oog van de media – niet zelf te lopen.

“We gaan pas weg als onze drie eisen worden ingewilligd”, liet een woordvoerder eerder weten. De actievoerders willen dat ‘de waarheid wordt verteld’ over het klimaat. De andere eisen zijn dat netto-uitstoot in 2025 op nul staat. Er moet dan een burgerraad worden opgezet om dit mogelijk te maken.

De groep Extinction Rebellion (ER) demonstreert sinds maandagmorgen vroeg op de Stadhouderskade. Ze hadden hier echter geen toestemming voor gekregen van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Er zijn inmiddels diverse arrestaties verricht.

Tientallen actievoerders zijn wel van de Stadhouderskade vertrokken. Ze zijn naar het Museumplein gegaan om hun actie daar voort te zetten. Daar mogen ze wel demonstreren.

(TPO/ANP)