Het Nederlandse boerkaverbod doet meer kwaad dan goed, oordeelt speciaal VN-rapporteur Tendayi Achiume. “Deze wet hoort niet thuis in een maatschappij die zichzelf laat voorstaan op het promoten van de gelijkheid van man en vrouw”, vindt Achiume.
Hoewel de wettekst neutraal is geformuleerd tegen gezichtsbedekking op bepaalde openbare plaatsen, zoals het openbaar vervoer en het onderwijs, vindt de rapporteur dat uit “het politieke discours eromheen” duidelijk blijkt dat “moslimvrouwen het bedoelde doelwit zijn” van het verbod. Ze vindt dat de wet meer problemen creëert dan oplost. “De wet voedt het beeld dat moslimvrouwen met gezichtsbedekking gevaarlijk zouden zijn en lijkt polarisatie te bevorderen.” Diverse islamitische vrouwen vertelden Achiume dat ze sinds het verbod vaker op straat worden lastiggevallen.
Achiume is mensenrechtendeskundige en in het dagelijks leven professor in de rechten aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Ze bezocht Nederland afgelopen week om onderzoek te doen naar discriminatie en de manier waarop de overheid daarmee omgaat. Haar eerste bevindingen maakte ze maandag bekend in Den Haag.
In het algemeen concludeert de VN-rapporteur dat de regering “meer leiderschap moet tonen” om discriminatie tegen te gaan. Ze is wel positief over de manier waarop de overheid zich inzet voor de gelijke behandeling van LHBTI’s. “De regering moet op een vergelijkbare wijze raciale en etnische gelijkheid tot prioriteit maken”.
Volgens Achiume moet in het onderwijs meer aandacht komen voor kolonialisme en slavernij en de Nederlandse rol daarin. Ook moet wat haar betreft duidelijker naar voren komen wat etnische minderheden en migrantengroepen hebben bijgedragen aan de Nederlandse welvaart. Ze ziet daarin een rol voor scholen, maar ook voor musea, media en andere culturele platformen.
Zwarte Piet komt ook terug in het verslag dat de VN-rapporteur volgende zomer indient. Achiume is positief over de laatste ontwikkelingen, zoals het besluit om Sinterklaas tijdens de landelijke intocht alleen nog te omringen met roetveegpieten. “Het lijdt geen twijfel dat de figuur Zwarte Piet denigrerende en ontmenselijkende raciale stereotypes over zwarte mensen belichaamt”, vindt ze.
ANP