Het kabinet kan geen garantie geven dat de verbouwing van het Binnenhof in de zomer van 2020 van start gaat. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops waarschuwt de Tweede Kamer dat de renovatie mogelijk een jaar wordt vertraagd. Volgens Knops zijn er vier belangrijke risico’s voor de verbouwing. Een aangenomen voorstel van D66-voorman Rob Jetten voor meer ondersteuning van de Tweede Kamer vormt mogelijk een gevaar voor de planning van de renovatie. Jetten regelde miljoenen extra om politici te helpen met het werk in de Kamer, wat betekent dat er meer werknemers in het Kamergebouw zullen werken. Daar is dan ook meer ruimte voor nodig.
Extra eisen die de Tweede Kamer stelt aan de beveiliging kunnen het verbouwingsproces vertragen. Ook blijkt volgens Knops dat het regelen van “voorzieningen voor ICT en audiovisuele middelen in de tijdelijke huisvesting een grote opgave is”. Daarnaast zorgt de krapte op de bouwmarkt dat “levertijden van onderdelen lang zijn en de flexibiliteit op de markt beperkt is”.
Eerder was bekend dat de stikstofuitspraak van de Raad van State roet in het eten kan gooien. De problemen gerelateerd aan de stikstofuitstoot blijken fors. De nieuwe rekenmethode van het kabinet laat zien dat kleine aanpassingen aan de gebouwen rond het Binnenhof al voor te veel stikstofuitstoot zorgen.
“Zelfs als het schoonste materieel zou worden gebruikt”, is de compensatie van die uitstoot niet genoeg, schrijft Knops. “De renovatie kan niet zodanig worden aangepast dat de stikstofuitstoot vermindert of gelijk blijft.”
De broodnodige renovatie van het Binnenhof is verworden tot een hoofdpijndossier van het kabinet. Het project liep al eerder ernstige vertraging op. Oud-D66-leider Alexander Pechtold werd dit jaar aangesteld om de renovatie alsnog in goede banen te leiden.
In september besloot Knops het contract met architect Ellen van Loon van bureau OMA af te kopen voor 2,7 miljoen euro. De Tweede Kamer mopperde al tijden over de plannen van Van Loon. Die waren veel te ambitieus, vonden Kamerleden.
ANP