Mevrouw Schouten,
Zullen wij even gezellig een tijdlijn doornemen met z’n tweeën?
Op woensdag 25 september presenteerde het ‘Adviescollege Stikstofproblematiek’ (de Commissie Remkes) een rapport waarin stond dat er “gerichte maatregelen moeten komen voor inkrimping van de veestapel”.
Op woensdag 25 september reageerde u op het rapport met de mededeling dat u “geen taboe zou schuwen”.
Op maandag 30 september was er topoverleg tussen de coalitiepartijen over het rapport.
Op dinsdag 1 oktober protesteerden de boeren op het Malieveld en deed u weer de boerendochter-act.
Op vrijdag 4 oktober maakte het kabinet bekend dat het het advies van de Commissie Remkes overneemt: de veestapel moet fors worden ingekrompen.
En op donderdag 10 oktober werd (toen de boeren al op bed lagen, want de volgende dag weer vroeg op) bekend dat de Europese Commissie Nederland toestemming heeft gegeven voor de eerste uitkoopregeling van boeren die bereid zijn met hun bedrijf te stoppen. Er is volgens de Europese Commissie geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.
Binnen vijftien dagen van ‘inventarisatie’ van mogelijke oplossingen tot toestemming van de Europese Commissie voor één van die oplossingen. Vijftien dagen! Twee weken!
Nou ben ik maar een gewone Jan Boerenlul.
Maar volgens mij zijn er nu twee opties.
Optie 1: de Europese Commissie is binnen de wereld van de politiek een unicum. Geen enkel ander politiek orgaan is namelijk in staat om binnen drie (!) werkdagen te beslissen dat bij het uitkopen van boeren geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Optie 2: het verzoek om toestemming voor het uitkopen van boeren was gedaan láng voor de Commissie Remkes haar rapport uitbracht en Remkes schreef gewoon in opdracht van het kabinet als schnabbeltje een politiek wenselijk rapportje.
Ik weet niet wie u denkt in de maling te nemen, maar volgens mij zijn die boeren slim genoeg om te snappen dat u, de boerendochter, ze keihard heeft genaaid.
In de kont.
Groet,
JanD
Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).