Politiek

Gedoe bij Partij voor de Dieren – Leden noemen ontslag voorzitter ondemocratisch

20-10-2019 13:26

Leden van de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. Zij noemen het ontslag van de voorzitter ondemocratisch. Ze willen dat op een buitengewone partijbijeenkomst aankaarten. De groep is op internet een actie gestart voor steunbetuigingen. Als 10 procent van de leden instemt, kan er een speciaal congres worden gehouden. Volgens de initiatiefnemers van de petitie, naar verluidt vooral jongeren, zouden veel leden zich zorgen maken over de gang van zaken binnen de partij. Zij betwijfelen of het bestuur voorzitter Sebastiaan Wolswinkel zo maar aan de kant mocht schuiven. Het ontslag van bestuursleden zou een bevoegdheid zijn van het partijcongres als hoogste orgaan van de vereniging. Wolswinkel pleitte voor meer transparantie en interne discussie.

Opiniepeiling Maurice de Hond – Grote klap voor Partij voor de Dieren

De groep wil op het congres hoor en wederhoor toepassen. “Het besluit van het partijbestuur kan dan worden bekrachtigd of vernietigd door het orgaan wat daartoe bevoegd is”, zo staat op internet.

Volgens interimvoorzitter Ruud van der Velden had het bestuur wel degelijk het recht om stappen te ondernemen tegen Wolswinkel. Verder wacht het bestuur nu af of er een extra partijcongres komt. “We hebben daar helemaal geen probleem mee.”

Van der Velden vindt het wel zwak dat de initiatiefnemers anoniem optreden. Hij benadrukt verder dat Wolswinkel zelf tegen zijn royement kan protesteren bij een onafhankelijke commissie van de PvdD.

Uit een peiling blijkt dat het gedoe een mogelijke groei van de PvdD in de Tweede Kamer tegenwerkt.

Lees ook – Partij voor de dieren gooit voorzitter Sebastiaan Wolswinkel uit partij

ANP