Mevrouw In ’t Veld,
Wat hebben de mensen toch een slecht geheugen hè?
Gisteren kreeg u er op social media van langs omdat u, prominent lid van de partij die de ‘people’s vote’ het meest verafschuwt, bij de BBC pleitte voor een nieuw Brexit-referendum.
Zijn ze dan 25 mei 2018 vergeten?
Toen werd in Ierland een referendum over de abortuswet gehouden en zat u de volgende dag achter uw toetsenbord het instrument van de volksraadpleging toe te juichen.
“Yesterday the Irish people gave a resounding Yes vote to safe and legal abortion. Ireland shows us what can be achieved if we make our voices heard!”
U weet het vast nog wel.
Opeens was een volk slim genoeg om zich via een referendum uit te spreken over zoiets ingrijpends als abortus? Opeens juichte u, de fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement, het toe dat referendums worden gebruikt om de stem van het volk te laten horen?
We hebben er in Nederland ook een paar gehad.
Op 1 juni 2005 het referendum over de Europese Grondwet. “The Dutch people gave a resounding No”, met 61,5 procent van de stemmen (en de Grondwet kwam er).
Op 6 april 2016 het referendum over het Associatieverdrag met de schurkenstaat Oekraïne. “The Dutch people gave a resounding No”, met 61,0 procent van de stemmen (en het Associatieverdrag kwam er).
Op 21 maart 2018 het referendum over de Sleepwet. “The Dutch people gave a resounding No”, met 49,5 procent van de stemmen (en de Sleepwet kwam er).
Dat ‘resounding No’ van The Dutch People was uitgerekend voor uw partij, die nota bene was opgericht om de democratie te vernieuwen, reden het referendum-instrument de nek om te draaien.
Het argument: kwesties als de Europese Grondwet, het Associatieverdrag met de schurkenstaat Oekraïne en de Sleepwet zijn véél te ingewikkeld om aan het volk over te laten. Daar kunnen beroepspolitici véél beter over beslissen. En als die beroepspolitici niet luisteren naar het domme volk, dan wordt het domme volk boos en dan ‘speelt dat misschien Wilders wel in de kaart’.
Argumenten die plotseling niet meer gelden als er referenda worden gehouden waarvan de uitslag in lijn is met de standpunten van D66. Dan kan een volk opeens prima beslissen over abortuswetten in Ierland of een ‘Remain’ in Groot-Brittannië.
Je kunt het opportunisme noemen.
Of hypocrisie.
Maar het is gewoon: uw werk.
En daar ‘verdiende’ u de afgelopen vijftien jaar 2.650.000 euro mee, los van de Soros-douceurtjes.
De één heeft principes, de ander vult zijn zakken.
En als Joop.nl nou even lippendienst bewijst en schrijft dat er beslíst een tweede Brexit-referendum moet komen, krijgt die malloot Van Jole misschien wel weer een sticker van juf Ollongren.
De koningin van de kiezershaat, die het neerkijken op the people naar een next level heeft gebracht.
Groet,
JanD
Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.