Reportage

Chris Aalberts – In Drenthe heeft Forum voor Democratie een uiterst vriendelijk en gematigd gezicht 

27-10-2019 11:47

Forum voor Democratie (FvD) organiseert deze maanden ledenborrels door het hele land. Deze vrijdag is het de beurt aan Drenthe. We zijn in het dorp Spier, middenin de Drentse Hooglanden, een paar kilometer ten zuiden van Beilen. De lokale brasserie doet dienst als borrellocatie. Het lijkt erop dat het hier nog nooit zo druk is geweest: de parkeerplaats staat al snel vol en ruim voor aanvang staan er al tientallen mensen voor de deur te wachten. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: FvD is de enige partij die zoveel mensen op de been brengt.

‘FvD verwachtte vooral succes te hebben in de Randstad, maar ook in Drenthe sloeg de campagne van afgelopen maart aan’

We worden welkom geheten door de uiterst vriendelijke provinciale fractievoorzitter Hendrikus Velzing. Hij blijkt hier een bekende figuur: hij is ondernemer, voorzitter van een handbalvereniging en oprichter van de succesvolle partij Wakker Emmen. FvD verwachtte vooral succes te hebben in de Randstad, maar ook in Drenthe sloeg de campagne van afgelopen maart aan. FvD haalde zes zetels, terwijl men er maar vier had verwacht. Statenlid Drukker klaagt openlijk dat hij niet op een onverkiesbare plaats bleek te staan. ‘U wordt bedankt’, zegt hij tegen de leden. Gelach in de zaal.

FvD moet in Drenthe zonder grote namen borrelen. Thierry Baudet zou op vakantie zijn, Theo Hiddema heeft andere verplichtingen en aan de andere FvD-toppers wordt al helemaal geen woord vuil gemaakt. De enige prominente FvD’er die naar Spier is gekomen is Annabel Nanninga. Zij doet de Drentenaren de groeten namens de rest. Ook de Groningse fractievoorzitter Bart van der Werf en het Amsterdamse raadslid Kevin Kreuger zijn van de partij, die laatste omdat hij een goede bekende van fractievoorzitter Velzing is. Wat het publiek daaraan heeft is minder duidelijk.

‘FvD blijkt in Drenthe een hele open houding te hebben’

Bij andere borrels werden de Statenleden overvleugeld door de landelijke kopstukken, maar in Drenthe is dat dus onmogelijk. Dit is ook hoe deze borrels bedoeld waren: de Statenleden zouden kennismaken met de achterban. FvD blijkt in Drenthe een hele open houding te hebben. Statenlid Camies vindt het leuk van FvD-stemmers te horen wat er leeft. Ook Statenlid Omlo is erg benieuwd naar de suggesties uit het publiek. Statenlid Drukker vertelt dat FvD graag met betrokkenen uit de praktijk contact houdt en dat andere partijen dat nauwelijks doen.

Annabel Nanninga prijst het ‘warme onthaal’ hier in Drenthe, is blij dat er zoveel mensen zijn en noemt FvD ‘een echte beweging’. Nanninga benadrukt dat men met elkaar in gesprek moet gaan en dat het leuk is als er vragen zijn. Een vrouw wil meteen weten wanneer FvD een raadsfractie in Hoogeveen begint. Velzing meldt dat daar nog niet over is gepraat. Er volgen vragen over de energietransitie, het uitkleden van de ziekenhuizen in de regio en de afwezigheid van Overijsselse FvD’ers bij deze Drentse borrel. Men is hier helemaal in de netwerkmodus.

Een paar keer valt deze avond het woord: ‘grassroots’, een term voor politiek van onderop en voor initiatieven uit de samenleving. Initiatieven en ideeën van echte mensen dus en niet van politici, ambtenaren en andere beleidsmakers. FvD wil graag van onderaf georganiseerd zijn, openstaan voor wat mensen belangrijk vinden en daar een stem aan geven, zo is het idee.

‘Het zou logisch zijn het nuchtere, rechts-conservatieve geluid van Drenthe tot partijlijn te verheffen’

Deze avond klinkt alom het rechts-conservatieve geluid: niet het hele landschap volgooien met windmolens en zonneweides, boeren moeten hun bedrijf kunnen runnen zonder overbodige regels, de overheid moet niet te groot zijn en de politiek moet weten waar ze het over heeft, met name door goed naar burgers te luisteren. Al met al past dit ‘grassroots’ geluid prima bij wat FvD al vertolkt en dus kan de partij hier prima op de gevoelens van de eigen achterban afgaan. Angst dat de ‘grassroots’ dubieuze standpunten heeft is hier ongegrond. Van een boreale koers is hier in Drenthe werkelijk niets te merken.

Zo resteert alleen de vraag of die ‘grassroots’ ook bij de organisatie van FvD past. Deze week lekte de nieuwe partijstructuur uit. Deze gaat uit van opvallend veel partijcontrole op het werk van Statenleden. Is het wel ‘FvD’ wat de Statenleden doen? Hier in Drenthe leren we dat deze hiërarchie overbodig is zolang de Statenleden maar voeling houden met de eigen rechts-conservatieve ‘grassroots’. Moet een FvD-Statenfractie luisteren naar de eigen achterban of naar het partijbestuur in Amsterdam? Wie zou het beste weten wat FvD zou moeten vinden?

De vraag stellen is hem beantwoorden, maar bij FvD ligt dat nog niet zo gemakkelijk. Het zou logisch zijn het nuchtere, rechts-conservatieve geluid van Drenthe tot partijlijn te verheffen, maar de vraag blijft of de hier afwezige partijleiding daar ook iets voor voelt.