Politiek

50PLUS eist rectificatie van Nieuwsuur

28-10-2019 13:31

De woede van 50PLUS over de wijze waarop fractievoorzitter Henk Krol werd geframed in een Nieuwsuur-reportage over het eerste officiële bezoek van een Kamerlid sinds 15 jaar aan Taiwan, is nog niet bekoeld. Sterker: 50PLUS eist een passende rectificatie van de NOS-rubriek en laat tot die tijd geen camera van Nieuwsuur meer toe.

TPO/Briefje van Jan onthulde maandagochtend dat 50PLUS zich in een mail aan de Nieuwsuur-verslaggevers Nynke de Zoeten en Hans Kema had beklaagd over de uitzending van zaterdag. Hoewel een officieel bezoek van Nederlandse parlementariërs aan het democratische ‘land’ Taiwan van groot belang is voor onder meer onze relatie met China, maakte Nieuwsuur er de grote Frame Henk Krol-special van.

Onder beeld van Krol werd een lullig feestmuziekje gezet, er werd vol ingezoomd op zijn in de businessclass vergaarde verzameling KLM-huisjes en bijna 20 procent van de complete reportage ging over het feit dat reis- en verblijfkosten werden betaald door de Taiwanese overheid. Dit zou, zo suggereerde interviewer Hans Kema, de kans op ‘omkoping’ groot maken.

Lees ook – De Staatsomroep eiste het monopolie en gebruikte een belangrijk onderwerp om korte metten met een groeiende oppositiepartij en haar fractievoorzitter

Of zoals 50PLUS het zegt: “De wijze waarop naar de financiering van deze reis is gevraagd, minuten lang leidende, insinuerende en suggestieve vragen stellen, legt onmiskenbaar een negatieve nadruk op de vraag of Henk Krol wel integer handelt. Waarbij het beeld wordt neergezet dat Taiwan Krol heeft omgekocht. Framing in optima forma!”

Voor ‘framing’ kun je moeilijk een rectificatie eisen. Maar als sprake is van onzorgvuldige journalistiek wel. En uit correspondentie die in handen is van TPO blijkt dat Nieuwsuur wél meldde dat Krol op uitnodiging van Taiwan op pad was en dat een dergelijke reis in het reizenregister van de Tweede Kamer moet worden opgenomen, maar níet dat de reis daar al in was opgenomen.

De rectificatie-eis van 50PLUS spitst zich dan ook hierop toe. “Het feit dat je voor de uitzending gecheckt hebt dat deze reis is aangemeld maakt het extra onverteerbaar om dit niet aan de kijkers te melden”, schrijft persvoorlichter Frank Engelman namens 50PLUS aan Nynke de Zoeten van Nieuwsuur. “Dit noem ik bewuste misleiding en dan druk ik mij nog zachtjes uit.”