Politiek

Commissie vernietigend over misbruikschandaal bij ProDemos #MeToo

28-10-2019 12:19

Exterieur van ProDemos, een instituut dat uitlegt geeft over de spelregels van de democratie en de rechtsstaat. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De onafhankelijke commissie onder leiding van Tjibbe Joustra die onderzoek deed naar het misbruikschandaal bij ProDemos, heeft scherpe kritiek op de organisatie. Het duurde te lang voordat er werd ingegrepen, er is weinig ruimte voor kritiek en het interne onderzoek naar de affaire was ondeugdelijk. Eind april kwam naar buiten dat een leidinggevende van ProDemos, bekend van rondleidingen door de Tweede Kamer en de Stemwijzer, medewerkers zou hebben misbruikt. De man is inmiddels ontslagen en tegen hem is aangifte gedaan. Daarop kondigden de Tweede Kamer en Binnenlandse Zaken, die het instituut subsidiëren, een onderzoek aan.

Lees ook – Leidinggevende Haags ‘Huis voor de democratie’ ProDemos misbruikte medewerkers

Volgens de commissie schiet het personeelsbeleid en het beleid rond integriteit tekort. Dat komt mede door de groei van de organisatie. “Daarnaast is er weinig ruimte voor kritiek en reflectie en de grenzen tussen het professionele en persoonlijke zijn onvoldoende duidelijk.” Daardoor is een cultuur ontstaan “met hard gedrag en intolerante grappen over onder andere religie en seksuele voorkeur”.

Al in 2015 kwamen signalen van grensoverschrijdend gedrag van de leidinggevende naar buiten, aldus de commissie. Maar dit leidde ‘niet of onvoldoende tot actie’. Het interne onderzoek dat in februari dit jaar volgde was niet zorgvuldig. “Het mag niet als een onderzoek worden bestempeld”, aldus de commissie.

ANP