SP en GroenLinks richten hun pijlen tijdens het debat over burgerdoden in Irak op premier Mark Rutte. Zij vragen zich af of de verlenging van de missie in Irak, enkele weken na de aanval van Nederlandse F-16’s waarbij tientallen doden vielen, een rol heeft gespeeld bij het stilhouden van de burgerslachtoffers. Lilian Marijnissen (SP) begrijpt niet waarom de alarmbellen in het kabinet niet afgingen na mediaberichten over veel burgerdoden. “Kwam het gewoon niet goed uit?”, vraagt ze zich af.
In het licht van de verlenging moet er in het kabinet gesproken zijn over burgerslachtoffers, denkt Jesse Klaver van GroenLinks. Dat besluit werd drie weken na de aanval genomen. “Het heeft er alle schijn van dat voor het doorgaan van de missie cruciale informatie is achtergehouden.”
Ook Thierry Baudet (FvD) vermoedt dat er niks is gezegd over burgerdoden om de verlenging van de missie niet in gevaar te brengen. “Dit gaat om de integriteit van de democratie.”
De PvdA had bijna uitsluitend vragen aan minister Ank Bijleveld van Defensie. Er moet een einde komen aan de “beruchte Defensiecultuur” van geslotenheid, zei John Kerstens. Hij werd daarom aangevallen door onder anderen Geert Wilders (PVV) omdat destijds ook PvdA-minister Bert Koenders op de hoogte was gesteld van de aanval. “U hebt boter op uw hoofd”, zei Tunahan Kuzu (Denk).
Wilders ziet een ruziënde coalitie, waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum de afgelopen maanden rap dichterbij is gekomen. Hij verwees onder meer naar ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, die “Rutte in zijn politieke kruis trapte” toen die zei dat hij een gesprek over burgerdoden “wel zou onthouden”.
“Wat de uitkomst van dit debat ook wordt, het einde van het kabinet is nabij”, voorspelde Wilders.
SGP’er Chris Stoffer vindt het belangrijk dat er een cultuuromslag komt bij Defensie.
ANP