De VVD daalt deze week nog 2 zetels meer naar 22 zetels. Dat lijkt samen te hangen met de ophef over het wachtgeld van Klaas Dijkhoff.
Bij de andere partijen zien we verschuivingen van 1 zetel. CDA, SP en PvdD en ChristenUnie gaan 1 zetel omhoog, PvdA en D66 1 zetel omlaag.
De onderlinge verschillen worden daardoor steeds kleiner. 7 partijen halen nu tussen 8 en 15 procent van de kiezers en 4 partijen tussen de 3 en 6 procent van de kiezers.
50 procent van de Nederlanders zou voor de motie van wantrouwen gestemd hebben, die woensdag is ingediend, als ze in de Tweede Kamer zaten en 40 procent tegen.
Zoals elke keer als dat onderwerp in het nieuws komt, blijkt bij kiezers een gevoelige snaar geraakt worden rondom het onderwerp “wachtgeld”.
45 procent vindt dat politici wachtgeld moeten kunnen krijgen als ze weggestuurd worden. Maar 24 procent vindt dat het zou moeten kunnen als ze vrijwillig opstappen.
Dit soort cijfers zijn ook terug te zien rondom het wachtgeld dat Klaas Dijkhoff krijgt bovenop zijn salaris als fractievoorzitter van de VVD. (pdf)
76 procent vindt dat hij van dat wachtgeld moet afzien, 20 procent vindt dat niet. De huidige kiezers van de VVD vinden dat voor bijna de helft.
Wat nog problematischer is voor de VVD is dat de kiezers die in 2017 nog VVD stemden en nu niet meer, voor 70 procent vinden dat Dijkhoff van zijn wachtgeld moet afzien. En dat kan betekenen dat dit onderwerp voor de VVD een hinderpaal kan worden om die kiezers weer terug te winnen.