Politiek

Graaiwatch – Klaas Dijkhoff (VVD) kreeg ten onrechte jaarlijks 4900 euro

03-12-2019 15:23

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft ten onrechte een vergoeding van 4900 euro per jaar ontvangen voor reiskosten in Nederland, die hij niet heeft gemaakt. Dijkhoff beschikt namelijk over een auto met chauffeur. Dit bevestigt zijn woordvoerder tegenover HP/De Tijd, dat onderzoek deed naar deze kwestie. Dijkhoff heeft het teveel ontvangen bedrag naar aanleiding van deze publicatie ‘teruggestort’, zo laat hij in een verklaring weten. Hij betitelt zijn handelwijze zelf als ‘stom’.

Lees ook – Opiniepeiling Maurice de Hond: Wachtgeld Dijkhoff kost VVD nog meer zetels

Dijkhoff besloot het bedrag pas terug te storten ná vragen van het tijdschrift hierover. De vergoeding wordt maandelijks op het loonstrookje van een Kamerlid vermeld. Onduidelijk blijft waarom Dijkhoff de onterecht uitbetaalde vergoeding van 4900 euro zélf niet eerder heeft opgemerkt.

Dijkhoff raakte vorige week in opspraak toen bleek dat hij de afgelopen jaren jaarlijks 37.000 euro wachtgeld ontvangt omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was. Hij liet weten daar geen spijt van te hebben. “Ik zie het als een recht dat ik heb verdiend door werk dat ik heb gedaan.”

Kamerleden ontvangen jaarlijks zo’n 120.000 euro, inclusief alle toeslagen en uitkeringen. Dijkhoff heeft recht dat aan te vullen, tot het salaris dat hij als bewindspersoon ontving. Het geld is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van zijn vorige baan en daarmee is het ook moreel verdedigbaar dat hij zijn salaris als Kamerlid aanvult, zo redeneert Dijkhoff.

Lees ook – GroenLinks Kamerlid Isabelle Diks vulde salaris aan met wachtgeld vanwege ‘bepaald bestedingspatroon’

Lees ook – Mark Rutte heeft geen actieve herinnering aan het gebruikmaken van wachtgeld

Briefje van Jan – Aan Klaas Kia