De burgemeester van Utrecht, de hoofdofficier van justitie en de de districtschef van de politie, de zogenoemde driehoek, hadden bij de tramaanslag in maart van dit jaar sneller moeten opschalen. “Dit zou de crisisorganisatie hebben geholpen qua aandacht voor de maatschappelijke impact”, concludeert het COT. Dat is het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, dat onderzoek deed naar het handelen van de driehoek en alle hulpverleners op de dag van de aanslag.
Evaluaties naar inzet lokale en landelijke crisisorganisaties en politie bij schietincident in de tram in Utrecht op 18 maart 2019 openbaar https://t.co/qf9TOfv2mP
— Pieter-Jaap Aalbersberg NCTV (@PJAalbersberg) December 10, 2019
Ook was eerder opschalen de communicatie tussen allerlei verschillende instanties ten goede gekomen. In de praktijk volgde eerst een overleg tussen burgemeester Jan van Zanen, de hoofdofficier van justitie en de hoogste chef van de politie. “Parallel hieraan kan een GRIP 3 al worden opgestart”, concludeert het COT. Dan hadden de burgemeesters uit de regio gelijk kunnen aanhaken en ‘mee kunnen groeien in het incident’.
ANP