Beste brave burger,
Hoe werkt fakenews?
Afgelopen woensdagochtend kon u bij de Staatsomroep en RTL zien “dat islamitische basisscholen de laatste vijf jaar als beste scoren op de Cito-toets”.
Ze hadden dit nieuws overgeschreven van de Volkskrant.
Woensdagavond zette de NOS in een klein lettertje onderaan het bericht de tekst: “In een eerdere versie van dit artikel stond dat islamitische basisscholen de laatste vijf jaar als beste scoren op de Cito-toets. Gemiddeld is dat niet zo; de gemiddelde Cito-score van islamitische basisscholen ligt volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) lager dan het landelijke gemiddelde.”
Maar wie gaat later op de dag nog eens terug naar zo’n bericht om te zien of het misschien is gerectificeerd?
Ofwel: wie alleen woensdagochtend NOS of RTL zag, denkt vandaag nog altijd dat islamitische basisscholen gemiddeld het hoogst scoren op de Cito-toets (en vraagt zich hooguit af hoe dit in godsnaam mogelijk is, gezien de beheersing van de Nederlandse taal door veel mannelijke ex-leerlingen van die scholen).
Maar het gaat verder.
De Volkskrant, de bron van het fakenieuws, heeft die blunder nog altijd niet rechtgezet. Ook niet in de online versie van het bericht (waar wel een ander foutje werd hersteld)
Ofwel: wie het bericht nú, vier dagen nadat de NOS het ‘rechtzette’, bij de Volkskrant leest, denkt vandaag nog altijd dat islamitische basisscholen gemiddeld het hoogst scoren op de Cito-toets (en vraagt zich hooguit af welke ambtenaar bij DUO of Cito ze daarvoor hebben moeten omkopen).
Maar we zijn er nog niet.
Want hóe kwam de Volkskrant aanvankelijk tot de conclusie dat die islamitische basisscholen gemiddeld al vijf jaar het best scoorden?
Uit Cito-statistieken?
Uit DUO-statistieken?
LOL.
Dat hadden de vier (!) bij het artikel betrokken verslaggevers (Arnout le Clerq, Irene de Zwaan, Sarah Haddou en Semina Ajrovic) gehóórd van… religiewetenschapper en onderwijskundige Cok Bakker van de Universiteit Utrecht. En het werd bevestigd door de voorzitter van de koepelvereniging Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO), Gökhan Çoban.
De laatste mocht van de vier betrokken Volkskrant-verslaggevers zeggen: “Kinderen voelen zich op onze scholen thuis, waardoor ze optimaal presteren. De geloofsidentiteit van islamitische scholen draagt in positieve zin bij aan de onderwijskwaliteit.”
Kortom: geen cijfers die de conclusie ‘vijf jaar de beste cijfers’ staven, maar slechts twee meningen. Waarvan eentje van een actief politicus van de partij Denk, maar dat vond de Volkskrant blijkbaar niet relevant genoeg om te melden.
Zijn we er al?
Nee.
Want wat de Volkskrant wél netjes meldt is dat de Cito-cijfers voor de vergelijking tussen de verschillende stromingen in het basisonderwijs éérst worden bewerkt.
“Bij het berekenen van deze Cito-scores worden wel ongunstige factoren in de thuissituatie, zoals schuldenproblematiek, laag opleidingsniveau en herkomst van ouders, meegenomen.
Kortom: zelfs de echte cijfers zeggen geen ene reet, omdat ze eerst worden gemanipuleerd.
Dus als u morgen in de Volkskrant leest en bij de NOS en RTL ziet dat Jan Dijkgraaf uit Eesterga de 100 meter sprint op het WK atletiek heeft gewonnen, dan was ik eigenlijk –ondanks de allerbeste hulpmiddelen– laatste, maar is mijn eindtijd enigszins aangepast omdat ongunstige factoren als mijn leeftijd, mijn lengte, mijn overgewicht, mijn gebrek aan talent en de huidskleur van mijn ouders zijn meegenomen.
En of u dan alstublieft niet het idee wilt hebben dat u door de mainstream media en de Staatsomroepen genaaid bent, want zij staan immers garant voor objectieve, onafhankelijke en betrouwbare journalistiek :-)
Groet,
JanD
Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.