Minister-president Mark Rutte heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de omstreden verkoop van de Atlas Munnicks van Cleeff, een unieke verzameling van zo’n 1600 tekeningen van de stad Utrecht en omgeving uit de 17e en 18e eeuw. Tijdens een Kamerdebat in 2016 heeft de premier gezegd dat de koninklijke familie de Atlas heeft verkocht ‘onder het beding’ dat de Atlas niet aan een buitenlandse partij zal worden overgedaan. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat er slechts sprake is van ‘een morele verplichting’, die niet juridisch afdwingbaar is.
In ZEMBLA zegt John Fentener van Vlissingen, die de Atlas gekocht heeft van de Oranjes, dat het hem vrij staat de Atlas te verkopen. Ook zegt Rutte in het debat dat de Atlas, voordat die werd verkocht, eerst is aangeboden aan culturele instellingen in Utrecht. Uit navraag door ZEMBLA aan het Utrechts Archief, het Centraal Museum en de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Utrecht blijkt, dat zij nooit over de Atlas zijn benaderd.
SP Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van Rutte en heeft Kamervragen gesteld. Tegen TPO zegt de SP’er donderdag:
“Geld en het Koninklijk Huis, het blijft gedoe. Historisch erfgoed wordt in de uitverkoop gedaan en de Tweede Kamer lijkt onjuist te zijn geïnformeerd. Het is niet goed en het is niet Koninklijk. De premier moet toch snappen dat niets zo slecht is voor het aanzien van het Koninklijk Huis dan dit?”
De Atlas Munnicks van Cleeff behoorde tot de nalatenschap van prinses Juliana die in 2004 overleed. In 2012 is de Atlas door de koninklijke familie voor een onbekend bedrag onderhands verkocht aan Fentener van Vlissingen.