Ons van TPO begon eind vorig jaar TPO+. Daaarom deze maand een GRATIS terugblik op wat we de afgelopen 12 maanden zoal schreven opdat ook u – de niet TPO+’er – weet wat u gemist heeft. En natuurlijk onverwijld een abonnement neemt. Want u bent natuurlijk ook wel klaar met al die hinderlijke reclamebanners en ads. Bovendien wilt u ook onbeperkt kunnen reageren en reacties lezen. En een keur aan exclusieve auteurs lezen, nietwaar? TPO+, where the elite meet to read!
Maart 2019 was de maand van Thierry Baudet en Forum voor Democratie (FvD)
De partij won de Provinciale Statenverkiezingen wat logischerwijze zou leiden tot een meerderheid in de Eerste Kamer. Veel TPO+-auteurs bogen zich over de gebeurtenissen.
De boreaalspeech en de NOS
Het viel TV-recensent Hans van Willigenburg op dat de NOS niet de volledige speech van Baudet liet zien. Dat deden ze volgens hem bewust.
“Behalve dat de inhoud van Baudet’s speech de dames en heren van de NPO wellicht onwelgevallig was of zelfs tot op het bot deed knarsetanden (maar ‘inhoud’ is bij de NPO allang niet meer speerpunt, ‘scoren’ is het allesoverheersende devies), deed Baudet iets wat vanuit de staatsomroep geredeneerd waarschijnlijk nog veel erger was en kennelijk tegen geen enkele prijs over zijn kant kon laten gaan: hij speechte… te lang!!! En misschien erger: hij haalde de Griekse Oudheid erbij. En misschien nóg een graadje erger: hij riep mensen op boeken te gaan lezen, niet in de laatste plaats de bestuurders van de NPO, naar ik vermoed, die hun rechtvaardiging eerder in kortademige statistiekjes zoeken dan in het bewaren en vieren van ons cultureel erfgoed.”
Dat die speech nog veel gedoe zou geven (voor veel partijen de reden om niet in de provincies te gaan samenwerken met FvD en deels het vertrek van Henk Otten) wisten we toen nog niet.
Bergsma over Baudet en de desintegratie van de politiek correcte machtsorde
Sietske Bergsma zag vooral dat Baudet in één vloeiende beweging de desintegratie van de politiek correcte machtsorde in gang zette:
“Nu valt pas echt op hoe sleets en middelmatig de politiek in Nederland bedreven werd. Elke partij lijkt nu te spreken via een ‘Carolien’, een hartmonitor die de toestand van de patiënt Nederland stabiel moet houden – en verder niet. Elke uithaal naar Baudet is een projectie van die armzalige situatie waarin iedereen gevangen had moeten blijven. Het wantrouwen tegen Baudet, de Hitler-vergelijkingen en de jaren dertig retoriek is het spiegelbeeld van hun eigen onderliggende radicalisme, het gevaarlijke collectivisme en de destructiedrift die in ze opwelt als ze daaraan herinnerd worden. Baudet is niet ‘het’ antwoord, hij is slechts de lont in het kruitvat van een onhoudbare situatie.”
Jurriaan Maessen had een advies voor FvD
Commentator Jurriaan Maessen zag in de verkiezingsoverwinning een uitdaging voor domlinks, domrechts en FvD zelf.
“De opdracht aan de winnaar nu is kalme voortvarendheid, niet te verwarren met makke bedachtzaamheid, opdat de dingen hun beslag krijgen en het vuur niet uitdooft voordat het goed en wel gestalte heeft gekregen. Als de kiezer íets heeft willen zeggen is het wel dat hij niet alleen genoeg heeft van het gekonkel van de gevestigde politiek, maar ook van Wilders en de zijnen die zich hebben bewezen als slechte pleitbezorgers van zijn belangen.”
Boreaal! – Meindert Fennema over de overeenkomsten en verschillen tussen Janmaat, Fortuyn, Wilders en Baudet
Meindert Fennema legde Janmaat, Fortuyn, Wilders en Baudet naast elkaar en hem viel toen iets op:
“De ondergang van het avondland, dat is inderdaad een obsessie die Janmaat, Fortuyn, Wilders en Baudet gemeen hebben. Maar er is nog iets gemeenschappelijks: alle vier hebben een katholieke achtergrond. Ik realiseerde met dat pas goed toen ik een priester in Buitenhof zag, Antoine Bodar, die een graag geziene spreker is op de FvD bijeenkomsten. Hij was zeer te spreken over Thierry Baudet, vooral omdat hij zo beschaafd was. Dat avondland, zou dat katholiek zijn? Het heilige Roomse Rijk zou dat het hoogtepunt van onze beschaving zijn geweest?”
Niet alles was Baudet op TPO+
Wat te denken van Jurriaan Maessen over de Netflix-documentaire over massamoordenaar Ted Bundy: “De kanker van sociale rechtvaardigheid is uitgezaaid naar het domein van true crime.” Bart FM Droog had in het kader van zijn onderzoek naar Hitlervervalsingen een interessant interview met Jo Rivett, een in Zwitserland woonachtige auteur, die regelmatig militariavervalsingen aan de kaak stelt: ‘Vervalsingen zijn een belediging voor de geschiedenis‘. Plus: Sietske Bergsma over waarom haar break up met Duitsland uiteindelijk onvermijdelijk is.
Door nu een abonnement te nemen op TPO+ steun je direct TPO fijne, onafhankelijke online journalistiek in Nederland. En het is echt waar: alleen met jouw hulp kunnen we de komende jaren door blijven gaan met wat we nu doen!
Houdt er rekening mee dat u cookies zult moeten accepteren en niet moet verwijderen, anders zult u steeds opnieuw moeten inloggen.
Een abonnement cadeau geven? Kijk dan hier.